Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 249. pokračovanie

13.09.2019 23:37

Kto sa ale do týchto  očí naplno a hlboko zadíval, ten potom okamžite zabudol na nedostatky a chyby na jej tele a užíval všetko, čo tieto oči zrkadlili.

Kto to dokáže takto vnímať, tak pre toho je Istanbul jedinečné a svojím spôsobom absolútne výnimočné mesto. Život v ňom doslova víri a pulzuje zvláštnou neobyčajnou dynamikou – osciluje v ňom všetko spoločne a naraz: Hluk, chaos a extáza. Je to obrovský moloch, ktorý svojím šarmom pohltí každého, kto sa mu vie oddať a ho plnými dúškami užívať.

Istanbul láka a bez slov pozýva synov Turecka k sebe zo všetkých kútov a vzdialených končín tejto obrovskej krajiny  – robí to tak ako vyzývavá a zvodná milenka.

Toto veľkolepé mesto môže každý návštevník užívať na mnoho spôsobov. Môže sa mu priblížiť napríklad ako náruživý záujemca o tajomstvá jeho starorímskej histórie, ktorá sa začala mnoho storočí pred jeho vznikom. Niekto iný môže byť zas fascinovaný jeho byzantsko-starogréckou kultúrou.

Takmer každý kameň starého Istanbulu by bol schopný hovoriť o tom, čo všetko dramatické sa odohralo v priebehu stáročí na týchto miestach.

Iná z možností objavovania nespočetných zaujímavosti tohto mesta je úplne náhodné užívanie všetkého čo sa zraku práve ponúka pri putovaní jeho rušnými ulicami.

A toho je naozaj veľa: Je tam napríklad križovatka troch impozantných vodných ciest, po ktorých sa pohybujú, ale i kotvia lode rôznych tvarov a veľkostí. Je tam aj veľké množstvo veží, minaretov, kopulí, ktoré sú najimpozantnejšie v žiari slnka.

V Istanbule sa aj možno túlať len tak naverímboha tmavými kľukatými labyrintami bazárov a typických orientálnych obchodíkov a stánkov a všade tam je ovzdušie naplnené voňou čerstvých i pečených rýb, baranej pečene i vôňou všadeprítomného čaju, ktorý Turci s obľubou popíjajú pri každej príležitosti, asi tak ako Česi pivo.

Pritom všetkom je azda najúžasnejšie uvedomenie si tej skutočnosti, že na Bospore možno sledovať doslova autentické prelínanie sa sveta Európy so svetom Orientu a toto medzikontinentálne stretnutie a spojenie, sa nesie v znamení neprestajného objímania sa a láskania sa vôd čiernomorských a stredozemnomorských.

Táto neopakovateľná panoráma bola a je vždy priam osudovo zdrojom kreatívnej fantázie, ako aj nespočetných legiend a imaginárnych vízií umelcov, ale aj dobyvateľských snov sultánov vojvodcov a generálov.......

 

Pokračovanie  nasleduje