Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 242. pokračovanie

02.04.2019 23:24

Keď už vošli do mešity, tak si hneď všimli, že muži a ženy nie sú spolu a sú od seba prísne oddelení.  Na otázku Ginette, prečo je tomu tak, Mustafa odpovedal:

"Niečo podobné ale nie je len moslimskou religióznou tradíciou. To isté môžete uvidieť aj v židovských synagógach. Prečo je to tak zavedené v islame, na to nám dáva odpoveď prorok Mohamed nasledovnymi slovami: ˇVšetci veľmi dobre vieme, ako rýchlo upúta celú mužskú pozornosť postava ženy, keď ju má celkom blízko pred sebou. Do mešity treba ale prichádzať s koncentrovanou zbožnosťou v srdci  a tam venovať celú svoju zbožnú pozornosť len modlitbe k Alahovi. Akékoľvek rozptyľovanie sa robí našu modlitbu neplatnou a neúčinnou. A práve z tohto dôvodu nesmie žena v nijakom prípade stáť v mešite pred mužom, ale vždy len za ním, tak aby ju nemohol vidieť a preto aby nemohla rušiť jeho pozornosť, upriamenú len na Alaha.ˇ

A Mohamed akoby bol predvídal aj to, že raz budú ženy nosiť minisukne a hot pants, ktoré extrémne zvyšujú zmyselnosť ženského tela. A je zbytočné zdôrazňovať, že dokonca už aj obnažené ženské lýtko, ak má žena normálnu sukňu a by v mešite kľačala pred mužmi, by spôsobilo odvrátenie ich pozornosti od toho, čomu sa výlučne majú venovať, keď prišli do Alahovho chrámu.

Preto je nielen správne, ale vyslovene potrebné, aby ženy mali svoje miesto v mešite v úzadí za mužmi.  A nie je to z toho dôvodu, ako si takmer každý kresťan myslí, lebo žena je v islame menejcenná ako muž.“

Z Modrej mešity sa potom vydali k veľkému serailu (palácu) hlavnému palácu tureckých sultánov k Topkapi sarayiu, ktorý je vybudovaný na výbežku medzi Zlatým rohom (morským zálivom), Bosporským prieplavom a Marmarským morom.

Pokračovanie nasleduje