Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 241. pokračovanie

23.03.2019 22:30

Mustafa bol neobyčajne sčítaný a inteligentný muž, a to čo o islame povedal, to bolo skutočne veľmi fundované a svojím spôsobom to musel akceptovať aj každý človek kresťanskej kultúry, pokiaľ nebol zaťažený vierou na kresťanské dogmy a vedel racionálne uvažovať. Tento muž bol veľmi tolerantným moslimom a plne rešpektoval aj kresťanskú predstavu o Bohu. Bol presvedčený, že každý kto verí v Boha a robí dobré skutky, tak po smrti príde do raja.

Netrvalo dlho a po malej chvíli už opäť vystúpili na svojej okružnej jazde Istanbulom zo svojho minibusu, aby navštívili známu Modrú mešitu, alebo ako sa tiež nazýva – Mešitu sultána Ahmeda. Nachádza sa neďaleko od Hagie Sofie, je však v provnaní s ňou veľmi „mladistvá“. V prenesenom slova zmysle sú voči sebe asi v takom pomere ako stará mama a vnučka.

Dal ju v sedemnástom storočí postaviť Ahmed I., ktorý bol v tom čase len dvadsaťročný. Jej architektom bol Mehmet Aga, žiak najslávnejšieho tureckého architekta Sinana.

Prv, ako vstúpili do mešity, tak Mustafa im prozprával jednu nevšednú a veľmi pútavú legendu o nej:

„Ako si môžete všimnúť, tak Modrá mešita má až šesť minaretov, a tým sa vyznačuje ako jediná zo všetkých istanbulských mešít. Mimochodom, Istanbul má viac ako 3000 mešít a neustále pribúdajú nové. Práve tento nezvyklý počet minaretov Modrej mešity vysvetluje táto legenda. Krátko predtým, ako sa svojho času sultán Ahmed vydal so svojím sprievodom na púť do Mekky, tak prikázal svojmu architektovi, aby postavil na jeho novej mešite aj zlaté minarety.

Stavebný majster, ktorý bol poverený vybudovaním minaretov bol však toho názoru, že finančné prostriedky určené na ich zhotovenie, sú nedostačujúce. Čo mal robiť? Neodvážil sa to povedať, lebo sa ľahko mohlo stať, že sa ocitne v podozrení, že to hovorí len preto, že časť z nich chce spreneveriť pre seba. V tejto situácii ho napadla spásonosná myšlienka. Uvedomil si, že slová zlato a šesť sa veľmi podobaju a že sú takmer zhodné. Zlato je v našej reči altin a šesť povieme alti. A tak majster nepostavil zlaté minarety, ale namiesto nich urobil šesť minaretov z obyčajných kameňov.

Sultán Ahmed bol po návrate z Mekky veľmi nahnevaný, keď uvidel šesť kamenných minaretov. Ale keď mu majster vysvetlil, že namiesto slova zlato rozumel šesť, a preto postavil šesť občajných minaretov, tak sa veľmi rozosmial a mu veľkodušne prepáčil to, čo ho poľahky mohlo stáť hoci aj hlavu.“

Bol to pre nich skutočne veľmi zvláštny a azda aj navždy nezabudnuteľný pohľad, ktorý sa núkal ich zraku. Slnko vysielalo svoje zlatisté žiarivé lúče z bezmračnej azúrovo modrej oblohy a orientálna exotika Modrej mešity, jej  kopule a minarety, pokryté vrstvou snehu a s viacerými dlhým cencúlmi, z ktorých kvapkala voda, to všetko sa v neobyčajne silnom jase doslova kúpalo a prekrásne trblietalo.

Pred vstupom do mešity bolo poukladanych viacero párov ľahkých plátených pantoflí, ktoré si musel natiahnuť každý návštevník. Na vonkajšom múre mešity, vedľa vstupných dverí, bolo niekoľko vodovodných kohútikov slúžiacich na to, aby si každý zbožný moslim, prv ako vôjde dovnútra, odbavil svoju rituálnu očistu.

Spravidla si pritom umýva ruky, tvár a chodidlá. Tohto predpisu sa mohamedáni veľmi prísne držia, a dokonca aj vtedy, keď sú niekde na ceste púšťou a nemajú vody nazvyš, prípadne už vôbec žiadnu. Vtedy namiesto vody použijú piesok a vyčistia si ním aspoň ruky a až potom prikročia k povinnej modlitbe.

Žiadna iná relígia nepredpisuje takú prísnu hygienu pre svojich veriacich, ako to robí práve islam.  

 

Pokračovanie nasleduje