Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 212. pokračovanie

08.10.2017 00:39

„Mnohé z týchto objektov, ktoré možno obdivovať v múzeách, sú tak perfektne vypracované, že je stále veľkou záhadou, ako to Etruskovia vtedy, pred takmer troma tisícročiami mohli dokázať. Napríklad, keď si pozrieš výtvory  etruského zlatotepectva, tak nebudeš veriť vlastným očiam aké to vidíš zázraky.

Sú vyrobené v nepredstaviteľnej jemnej nádhere. Dokonca sám veľkolepý  svetoznámy florentínsky zlatotepec zo 16. storočia, Benvenutto Celini, nedokázal rozlúštiť ich výrobné tajomstvo a nebol schopný zhotoviť nič podobné. Imaginárnu súťaž s etruskými majstrami jednoznačne prehral.“

„Tvoje rozprávanie ma udivuje čoraz viac. Ale vie sa vôbec, kto v skutočnosti boli títo úžasní Etruskovia, a kde sa odrazu vzala v spiacej, civilizačne neprebudenej Európe taká vyspelá civilizácia? A prečo ich starí Rimania porazili a doslova vykynožili?

Je  pre mňa však záhadou ako ich mohli zničiť, veď vtedy v štvrtom storočí p.n.l., keď napadli etruské mesto Caere, ako si spomínala, bol predsa Rím oproti veľkej vyspelej  etruskej krajine, len niečím malým a relatívne bezvýznamným?“

„Môj milý Denis, dal si mi samé ťažké otázky, na ktoré vôbec nie je jednoduché dať komplexnú vyčerpávajúcu odpoveď.“

Zasmiala sa Elena a pohodila hlavou, pričom sa v povievajúcom vetríku  zvlnila hustá záplava jej dlhých, veľmi pekných vlasov a pokračovala:

„Obdivuhodné, ak sa rýchlo vieš zorientovať aj v takých vedných disciplínach, ktorými si sa nikdy nezaoberal a vieš hneď klásť dobré otázky.

Odkiaľ Etruskovia prišli a kto boli, aký bol ich pôvod, na tom sa až dosiaľ historici nevedeli zhodnúť, a tak neexistujú nijaká jednotná vedecká mienka o tom.

Na túto tému existuje len niekoľko hypotéz. A niektoré sú veľmi protichodné. Faktom ostáva, že Etruskovia patria k najzáhadnejším národom staroveku.

Teraz ti prezradím, čo je v tomto prípade moja súkromná mienka, ku ktorej som dospela dlhým štúdiom rôznych písomných dokumentov. Som toho názoru, že Etruskovia boli súčasťou trójskeho etnika a síce tou jeho časťou, ktorá sa zachránila po dobytí legendárnej Tróje mykénskym kráľom Agamemnonom.

Bolo to niekedy v dvanástom storočí pr.n.l.

Táto časť Trójanov putovala ďaleko preč od svojej zničenj Tróje a znova a znova sa usadzovala na mnoho rokov na rôznych miestach na pobrežiach Stredozemného mora.

Napokon niekedy začiatkom desiateho storočia pr.n.l. prikvitli na západné pobrežie Apeninského polostrova. Bolo to pravdepodobne niekde medzi Rímom a La Speziou a založili etruskú civilizáciu na pôde dnešného Talianska.“

Pokračovanie nasleduje