Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 203. pokračovanie

10.05.2017 23:34

„Európa už pomaly začína vnímať a si všímať Indiu a jej pradávnu, vysoko rozvinutú kultúru. Začína ju vidieť inými očami – bez pohŕdania a podceňovania a s prebúdzajúcim sa pozitívnym úžasom.

Ale poprední myslitelia Západu objavili už v 18. a 19. storočí, že  veľké múdrosti starej Indie a jej učených brahmanov môžu ukázať ľuďom Západu nové a celkom odlišné horizonty poznania, ako ho mala naša civilizácia. Prišli na to, že stará indická filozofia nám môže pomôcť získať iné uhly pohľadov na problémy bytia a existencie.“

„Pani Marta, čo vás priviedlo k tomu, že vás začalo zaujímať staroindické myslenie?“

Opýtala sa so zvedavosťou v hlase Ginette.

„Už ako mladučká  gymnazistka som obdivovala osobnosť a učenie veľkého nemeckého filozofa, Artura Schopenhauera a z jeho publikácií som sa dozvedela, že najvznešenejšie a najhlbšie ľudské múdrosti, aké na svete existujú, sú napísané v prastarej a posvätnej  indickej knihe, v Upanišádach. A najmä jedna veta od veľkého filozofa ma zaujala. Hovorí, že Upanišády boli veľkou potechou a radosťou jeho života a že verí, že mu budú aj útechou pri smrti.

Po ničom som tak veľmi netúžila, ako po tom, aby som si túto knihu aj sama prečítala. Moje prianie sa aj skoro splnilo. A moja láska a obdiv pre starú Indiu po jej prečítaní doslova explodovali.

Stalo sa mi jasné, že každý, kto chce porozumieť indickej filozofii a pochopiť budhizmus a jeho históriu, ten si musí Upanišády bezpodmienečne prečítať. Musím ale povedať, že moje nadšenie pre Indiu umocnil ešte jeden, pre mňa veľmi neobyčajný a zvláštny zážitok.

Bolo to stretnutie s jedným z najväčších mystikov a mudrcov súčasnej Indie, so Sri Babom. Po prvý krát som ho stretla v Miláne, kde mal niekoľko prednášok o indickej fiozofii.

Mala som to šťastie, že som mu bola predstavená v úzkej spoločnosti ako žurnalistka, ktorá chcela o ňom pre jedny rímske noviny napísať článok. Bolo to práve toto osobné stretnutie s týmto úžasne skromným teplým a vnútorne nsmierne bohatým človekom, ktoré na mňa urobilo navždy nezmazateľný dojem. Stretnutie s ním veľmi zmenilo môj život, aj keď nie úplne, lebo som ho už mala aj predtým správne nasmerovaný.“

„Je vždy pre náš život dôležité, aby sme postretli niekoho, kto nám vie dať niečo, čo nás posunie v našom vývoji významným spôsobom pozitívne ďalej. Ja som mal to šťastie, že v mojom prípade to bol môj vlastný otec, ktorý bol skvelým astrofyzikom a predovšetkým pod jeho vplyvom som sa stal vyznávačom hviezd aj ja“,

povedal Denis a opýtal sa:

pokračovanie nasleduje