Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 185. pokračovanie

23.11.2016 21:45

Konečne sa pred ich zrakmi objavila svetoznáma povestná Piazza Navona, okrem Vatikánu najnavštevovanejšie miesto v Ríme. Toto miesto svojou zvláštnou atmosférou, ktorá na ňom vládne, musí uchvátiť každého. Aj tam senzitívny človek okamžite zachytí vibrácie pozitívnych energií, ktoré sú tam akumulované ako v istom druhu kondenzátora nabitého silnými psychickými energiami.

Architektúra tohto námestia formy dlhého obdĺžnika je majstrovským dielom vyspelého barokového umenia.

V časoch antického Ríma sa presne na tom mieste nachádzal štadión, ktorý dal vybudovať cisár Domicián. Jeho forma a rozmery ostali zachované v dnešnej ploche námestia Piazza Navona. Je dlhé 240 metrov a široké 65 metrov. Jeho ústredným miestom je Fontana dei Fiumi – vodotrysk štyroch veľriek.

Štyri titansky pôsobiace sochy nahých mužov personifikujú  veľrieky Níl, Ganges, Dunaj a Rio de la Plata. Fontána patrí k najvýznamnejším dielam Berniniho a štyri veľrieky symbolizovali štyri, v tom čase známe svetadiely.

Priamo oproti fontáne stojí kostol svätej Agnesy. Jeho staviteľom bol Francesco Borromini. Obaja slávni stavitelia Bernini a Borromini sa nemali veľmi v láske. V Ríme v ich časoch kolovala anekdota, ktorá to potvrdzuje:

Bernini všade rozširoval, že muž symbolizujúci Rio dela Plata dvíha ruku v ochrannej póze smerom k fasáde kostola, akoby ju chcel zadržať pred zrútením a muž, ktory reprezentoval Níl si zas zakrýva hlavu, aby nemusel večne pozerať na chyby, ktorých sa podľa Berniniho dopusti pri svojej konštrukcii Borromini.

Ak je táto anekdota pravdivá, tak potom lišiak Bernini naozaj veľmi originálnym spôsobom dokumentoval v nej, čo si skutočne myslel o svojom konkurentovi.

Ginette už cestou porozprávala Denisovi o týchto súvislostiach, týkajúcich sa Piazzi Navony. Povedala mu, že námestie je doménou početných umelcov, ktorí na ňom počas turistickej sezóny vystavujú a súčasne predávajú svoje maľby. Mnohí z nich robia na počkanie aj portréty a karikatúry.  Stačí si na niekoľko minút sadnúť na stoličku a obraz je hotový.

Práve keď už boli len niekoľko metrov od námestia, tak sa Denisovi odrazu pretrhol remienok na sandále, ktorý obopínal pätu a držl ju na nohe. Bola to nepríjemná nehoda, lebo tak nemohol ďalej chodiť.  Vyzeralo to tak, že sa budú musieť taxikom vrátiť domov, kde mal ešte iné sandále a potom sa vrátiť, lebo na Navone sa rozhodne chceli zdržať dlhšie.

V nasledujúcom momente však nepríjemnú situáciu pozitívne vyriešila priam neuveriteľná a nečakaná náhoda.

 

pokračovanie nasleduje