Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 173. pokračovanie

10.10.2016 23:10

Ginette ju už poznala. Strávila u nej s rodičmi pred viacerými rokmi týždeň a raz ich navštívila v Paríži aj signora Elena. V dome boli ešte dva iné, menšie penzióny.

Keď už vchádzali cez domovú bránu dovnútra, tak sa na nich nečakane vyrútila skupina mladých, rozjarených ľudí, Nemcov, ktorí  tam tiež boli ubytovaní. Traja mladíci a štyri dievčatá, vo veku okolo šestnásť až osemnásť rokov, doslova vytancovali zo staručkého výťahu určeného pre päť osôb.

Prehnane rozpustilá veselosť v ich správaní a hlasnom pokrikovaní svedčila o tom, že plne užívajú svoju krátkodobú niekoľkodňovú slobodu od rodičov a od strohého disciplinovaného spôsobu života v Nemecku. Ginette už mala skúsenosti s Nemcami a zažila už viackrát ich zvláštnu a akoby násilnú premenu ich správania, keď prídu do románskych krajín, najmä do Talianska. Mala dojem, že sa chovajú, akoby ich vypustili z klietky, kde boli dlho zavretí. Ich hlučnosť a neprirodzená veselosť na ňu ale nepôsobili nikdy prirodzene spontánne, ako je to u Talianov alebo Francúzov. Bolo v tom niečo umelé, len nasilu rozpútané, kŕčovité a niekedy to na ňu pôsobilo do istej miery až tragikomicky.

Pre ňu, ako pre psychologičku, bolo celkom jasné, že tu išlo len  o akési impulzívne a dočasné oslobodenie sa zo "zvieracej kazajky" ušitej prísnou rigidnou konzervatívnou morálkou, stále ešte prušiacky pôsobiacej nemeckej spoločnosti, ktorej v Nemecku bolo sotva možné uniknúť.

Mladík, ktorý vychádzal z výťahu posledný, im podržal dvere, aby mohli ľahšie vôjsť so svojimi kuframi a pozoroval pritom uprene, s netajeným obdivom Ginette, až kým sa dvere výťahu nezavreli a dal sa pomalým pohybom smerom nahor. Staromódny výťah ich viezol nekonečne dlho k šiestemu poschodiu a vydával pritom ťažké škrípavé vzdychy.

Na recepcii penziónu signori Eleny ich prijal mladý recepčný. Dobre vyzerajúci, sebavedomý, ale priateľsky pôsobiaci Riman ich privítal:

"Bon giorno, che cosa desiderano i signori? Dobrý deň, čo si želá panstvo?"

"Bon giorno", odzdravila ho Ginette a pokračovala plynulou taliančinou:

"Siamo da Parigi e abiamo riservato una camera doppia con doccia e con colazione. Sme z Paríža a rezervovali sme si izbu pre dvoch, so sprchou a raňajkami."

 

pokračovanie nasleduje