Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 171. pokračovanie

04.10.2016 23:44

Denis a Ginette milovali Seinu nadovšetko a keď boli doma v Paríži, tak nevynechali takmer ani jeden deň, aby si nezašli na jej nábrežia. Obzvlášť radi mali tú časť rieky, kde bol Louvre a jedinečne nádherné Tulierske záhrady. Samozrejme, vždy keď mohli, tak si zašli aj k Notre Damu, na miesto, kde sa zoznámili a kde sa začala ich úžasná osudová láska.

Denis tam zvykol povedať svojej žene s veľkou vrúcnosťou v hlase, že do Paríža prišiel kvôli hviezdam na oblohe a objavil tam úplne nečakane a prekvapujúco najjasnejšiu hviezdu – svoju Ginette.

Bol teplý podvečer a sedeli pri svojom obľúbenom jazierku na začiatku Tulierskych záhrad, ktoré tiež patrilo k miestam, ktoré málokedy vynechali, keď boli doma.

Rozprávali sa o ceste do Ríma, na ktorú sa veľmi tešili. Chystali sa tam začiatkom októbra a mali tam stráviť dva týždne. Konala sa tam vedecká medzinárodná konferencia o modernej psychológii a Ginette bola na ňu vyslaná Parížskym psychologickým inštitútom, kde pracovala už šesť mesiacov na čiastočný úväzok.

 

          + + + + + + + + + + + +

 

Keď predpoludním štartovali z parížskeho letiska, svietilo príjemné októbrové slnko a obloha bola bez mrakov. V Ríme pristali krátko po dvanástej a na ich prekvapenie ich prijalo aeroporto Leonardo da Vinci so zamračenou oblohou a slabým mrholením. To vôbec nečakali. Denisova predstava o Taliansku, ktorú mal ešte z Československa, bola tá, že v Taliansku je vždy modrá obloha a na nej horúce slnko.

V Taliansku už raz bol pred štyrmi rokmi, keď sa vo Florencii konal – a zhodou okolností tiež v októbri – medzinárodný astronomický kongres. Vtedy počas celého týždňa nevidel na oblohe ani jediného mráčika.

Podnikol aj niekoľko výletov s dvoma spriatelenými talianskymi kolegami do nádherného toskánskeho okolia a bol nadšený tak prírodou, ako aj históriou Toskány – pravlasti bájnych Etruskov.

Florencia sa mu vtedy nesmierne páčila a často na ňu spomínal. Počas cesty v lietadle o nej s nadšením rozprával Ginette. Líčil jej, ako je nádherne a romanticky uložené toto mesto - kde sa v  pätnástom storočí zrodilo rinascimento, renesancia, nová epocha umenia a humanizmu v Európe - na rieke Arno, medzi typickými toskánskymi pahorkami, ktoré veľmi milovali už aj starí Etruskovia, skvelí stavitelia a inžinieri.

pokračovanie nasleduje