Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 160. pokračovanie

02.09.2016 15:39

Ginette prišla len krátko po ňom. Zvítali sa horúcim bozkom a potom sa vybrali naprieč širokánskym priestranným námestím až k rieke. Práve toto námestie bolo najdôležitejším dopravným uzlom mestských električiek, ktoré boli veľkou raritou Lisabonu a mali vysokú „antikváriovú“ hodnotu. Boli totiž priam exoticky staré a extrémne pomalé.

Lopez s úsmevom prezradil Denisovi ešte po prednáške, že miestni obyvatelia ich nazývajú naše brontosaury. V žiadnom inom európskom meste nie je možné uvidieť takých prastarých štvorkolesových električkových Matuzalemov. Zato ale boli mimoriadne lacné a preto Lisabončania ich aj veľmi milovali a boli na ne veľmi hrdí. Turistom sa zase páčili ako neobyčajné starožitnosti.

Praca de Comercio sa vyznačuje jednou ďalšou pozoruhodnosťou, akou sa sotva môže chváliť nejaké iné európske námestie. Končí  priamo až v rieke Tejo – ktorá je tam takmer tri kilometre široká. Námestie je otorené priam dokorán jej búrlivým vodám, ktoré sú v tých miestach veľmi ovládané prílivom a odlivom, a to len necelých dvadsať kilometrov od brehov Atlantiku. Prílivy a odlivy sú tam také silné, že viditeľne pohybujú veľkými kamennými dláždicami námestia a omývajú aj  dva veľké kamenné stĺpy, ktoré akoby tvorili vstupnú bránu z rieky do námestia. Sú staré viac ako päť storočí.

Keď svieti slnko – a to svieti v Lisabone viac ako 330 dní v roku – a svojím jasom ožaruje Tejo a toto nádherné staré námestie, tak sa tam vytvára úžasne pôsobivá scenéria, ktorá očarúva každého poéta, spisovateľa či maliara, ale aj každého človeka, ktorý má zmysel pre nevšednú krásu, malebnosť a poetičnosť. 

Aj preto je Praca de Comercio tou časťou Lisabonu, ktorá je veľmi vyhľadávanou lokalitou návštevníkmi a turistami, ale aj kreatívnymi umelcami, ktorí tam tvoria svoje diela. A priťahuje aj mnoho záľúbených párov. Vládne tam jedinečná idyla, v ktorej sa snúbi v harmonickom splynutí stará urbánna kultúra s neodolateľným pôvabom prírody, ktorou je práve na tom mieste začínajúca delta Teja, s jeho pahorkami pokrytými brehmi. To všetko umocňuje mladú lásku a dáva jej dynamické impulzy.

V nábrežnom múriku sú výklenky, do ktorých sú zabudované kamenné sedadlá a mnohí zaľúbenci v nich trávia dlhé hodiny v objatí.

Z tohto miesta premávajú aj lode, ktoré spájajú srdce Lisabonu so štvrťami ležiacimi na vzdialenom druhom brehu, a tak tam je možné nepretržite pozorovať veľké zástupy ľudí, ktorí odchádzajú na druhý breh, alebo z neho prichádzajú.

pokračovanie nasleduje.