Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 155. pokračovanie

20.08.2016 23:01

Keď sa Denis objavil v dverách prednáškovej sály, tak prítomní ho privítali veľkým potleskom. Uklonil sa, vyslal na prítomných svoj typický šarmantný úsmev, pozdravil portuglasky a dodal po portugalsky (večer predošleho dňa sa to niekoľko minút učil naspamäť), že je veľmi rád, že môže byť v takom nádhernom meste a že dúfa, že budú mať potešenie z prednášky.

Opäť zaznel potlesk, ale ešte búrlivejší ako pred chvíľou. Lopez sa naklonil k Denisovi a s úsmevom mu povedal:

„Ty si vieš ľudí získať skôr, ako im začneš niečo prednášať.“

Denis na  neho šibalsky pozrel a prehodil:

„Vieš predsa dobre, že moja krásna Ginette je aj skvelá psychologička a zaučila ma do všelijakých pychologických trikov.“

Prednášku začal s Einsteinom a jeho ponímaním gravitácie:

„Všeobecná teória relativity, ktorú Albert Einstein vytvoril už vo veľmi mladom veku, je teóriou fyzikálnej geometrie a nemá nič spoločné s klasickou mechanikou, ako si to mnohí laici myslia. Táto zvláštna a veľmi špecifická geometria nie je však ani rovinnou, ale ani priestorovou geometriou. Jej charakteristickou vlastnosťou je jej štvordimenzionalita a jednou z jej dimenzií je čas.

Einstein dospel veľmi rýchlo k presvedčeniu, že táto neuklidovská geometria je definovaná a determinovaná hmotou, a to takým spôsobom, že čím väčšie množstvá hmoty uvažujeme  – mám tu na mysli také množstvá, ktoré majú aspoň hmotu nášho Slnka, a takých hmotných konglomerátov je v kozme nesmierne množstvo – tým viac ju taká hmota ovplyvňuje.   

Toto ovplyvňovanie euklidovskej geometrie hmotou sa prejavuje v tom, že ju deformuje. V takom prípade hovori Einstein o takzvanom zakrivenom priestore.

Najlepším dôkazom oprávnenosti jeho hypotézy a zároveň dôkazom skutočnej reality zakriveného priestoru bola pre neho existencia efektu gravitácie, ktorá podľa Einsteina nebola žiadnou mechanickou silou, ale len výsledkom „kopcov“ a „údolí“ nachádzajúcich sa všade v nekonečných diaľavách kozmického priestoru.

 

pokračovanie nasleduje