Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 121. pokračovanie

25.05.2016 09:40

Vlado bol typom patriarchálneho muža, ako sú nimi takmer všetci slovenskí muži, a tak sa v jeho očiach odrážalo prekvapenie, keď počul Denisa tak hovoriť a akoby chcel svojím pohľadom vyjadriť, že ženy sa nemôžu nudiť, keď sa muži učene rozprávajú a že majú pozorne a mlčky len počúvať. Nepovedal však nič, len sa obrátil smerom k Ginette. To ale  ešte nevedel čo ho očakáva, lebo táto neobyčajná Francúzka by bola sotva stráviteľným sústom pravdepodobne pre každého Slováka, s výnimkou Denisa.

„Môj milý Vlado“, zapojila sa do rozhovoru mužov s náznakom šibalského a trochu ironicky vyznievajúceho úsmevu Ginette a pokračovala:

„Vždy mi bolo trochu záhadné, pokiaľ som sa nezačala zaoberať s psychológiou Adlera, prečo aj nejeden naozaj múdry muž neberie ženy vážne, a to najmä ak ide o intelektuálne diskusie. Dokonca ani vtedy nie, ak vie, že má pred sebou inteligentné ženy. Muži zabudúdajú alebo vôbec nevedia, že ženy boli patriarchátom tisíčročia utláčané a nemali prístup ku vzdelaniu. Ak sa im však predsa dostalo trochu slobody a možnosti sa vzdelávať, tak dosiahli takmer vždy výnimočné výsledky. Stačí si pripomenúť napríklad skvelú antickú filozofku Hypatiu, univerzálnu vedkyňu Hildegard von Bingen z 12. storočia, alebo aj chemičku Máriu Curie.

A opäť zdôrazním, že muži celé dlhé epochy brali ženám nielen slobodu tela, ale predovšetkým aj slobodu ducha, a tak si strážili svoju moc a kontrolu nad nimi. A k tomu im slúžila veľmi výdatne a spoľahlivo monoteistická relígia – vláda jediného boha, ktorého zástupcom na Zemi bol muž.“

Vlado ostal chvíľku zarazený po takom nečakanom verbálnom útoku atraktívnej Francúzky proti mužom, lebo na začiatku ich stretnutia sa dávala celkom nenápadne a žensky šarmantne. To ovládla perfektne, takže každý muž, s ktorým sa takto stretla, musel mať dojem, že má pred sebou ženu, ktorá veľmi rada ukazuje svoj ženský pôvab a ktorá nemá nič iné v hlave, ako ním mužom zatočiť hlavu a opantať ich. V každom prípade bol Vlado zneistený a pozeral sa rozpačite na Denisa. Ten sa len usmial, ale nepovedal nič a vyčkával, ako sa situácia medzi nimi bude odohrávať ďalej.

Poznal veľmi dobre vyčkávaciu taktiku svojej Ginette, ktorá svoje rožky vytrčila až vtedy, keď to muži od nej vôbec neočakávali. Mal veľmi rád tento jej spôsob prístupu k patriarchálnym mužom a veľmi sa na tom bavil, tak ako aj teraz.

pokračovanie nasleduje