Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 113. pokračovanie

26.04.2016 21:49

Obnažené vysoké bralisko sa hrdo týči do oblohy, ktorá sa v diaľavách západu dotýka a zlieva s horizontom Atlantiku. Je predsunuté len niekoľko desiatok metrov od najzápadnejšieho výbežku Európy, od Capu San Vincente,  ktorého ako svojho verného milenca vlny Atlantiku neustále objímajú a láskajú. 

Taký obraz sa ponúka tichému pozorovateľovi, ktorý na Cape mlčky vníma túto nádhernú prírodnú scenériu. Už starí Rimania milovali a obdivovali tento čarovný kút Európy, ktorý neskôr dostal meno Algarve a ktorý je oddelený od ostatnej časti Portugalska súvislým reťazcom pahorkovitých výšin. Algarve bolo vždy krajom, kde vládlo takmer počas celého roka teplé a príjemné klíma a kde sa skvele darilo olivám, figám, granátovým jablkám, pomarančom, banánom , citrónom a ďalším šťavnatým zeleným pokladom portugalského juhu.

Rok 711 sa zapísal významným spôsobom nielen do histórie Španelska, ale aj do histórie krajiny, ktorá sa stala až v roku 1139, za panovania Alfonza I. samostatným portugalským kráľovstvom. 

V bitke, ktorá sa v pamätnom roku 711 odohrala pri Lagúne dela Janda - južne od mesta Sevilla - medzi Gótmi, vládnucimi v Španielsku a Arabmi, ktorí vtrhli na európsku pevninu, utrpelo kresťanské vojsko tohto mocného germánskeho kmeňa zdrvujúcu porážku od takticky oveľa vyspelejšej armády mohamedánov.

Od tohto roku ovládli víťazní Arabi veľkú časť Iberského polostrova, a to až do roku 1492, kedy padla ich posledná bašta, Granada, i so svojou skvelou pevnosťou, zámkom, Alhambrou, ktorá bola na vysokom brale.

V tomto prekrásnom, v arabskom štýle postavenom zámku možno i dnes obdivovať nenapodobniteľnú krásu arabského staviteľského i architektonického umenia. Zároveň si tam možno uvedomiť, že to boli Arabi, ktorí do Európy priniesli kultúru, umenie, vedu i hygienu a že intelektuálno-duchovné prebudenie nášho kontinentu prišlo na západ Európy z arabského Španielska. 

Táto arabská vyspelá civilizácia v Španielsku, z ktorej neskôr vznikla arabsko-židovská civilizácia, vyniesla mnoho vynikajúcich mysliteľov a vedcov, ako bol napríklad Arab Averroes a Žid Maimonides. Z tejto arabsko-židovskej múdrosti čerpali neskôr všetci významní západoeurópski mudrci a vedci. Medzi nimi Tomáš Akvinský, Roger Bacon či kardinál Nikolaus Cusanus.

V roku 711, po víťaznom boji s Gótmi, prišli Arabi aj na juh Portugalska a nazvali toto územie arabským slovom el Gharbe, čo znamená západ. Tento názov si najjužnejšia portugalská provinia zachovala s malou zmenou až do dnešných dní - Algarve.

pokračovanie nasleduje