Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 11. pokračovanie

06.10.2014 11:56

 

   Bolo neskoré popoludnie, keď vystúpili po schodoch na priestranstvo na vyvýšenine, kde sa vypínala veľkolepá bazilika Sacre Coer. Denis nemohol odtrhnúť zrak od veľkolepej architektúry baziliky. Jej stavba trvala štyridsaťšesť rokov a bola dokončená a zasvätená v roku 1919. Jej veža je vysoká až osemdesiat metrov a môže sa pýšiť jedným z najväčších zvonov na svete. Pred bazilikou je priestranná terasa, z ktorej sa otvára grandiózny pohľad na Paríž.

   Zo Sacre Coer sa vydali na púť spleťou malebných uličiek a schodov rozprestierajúcich sa na úbočí návršia, na ktorom stála bazilika. Je to svetoznáma štvrť Montmartre. Stala sa známou predovšetkým početnými spisovateľmi, maliarmi a rôznymi inými umelcami, ktorí ju v priebehu storočí obývali, v nej pracovali, prípadne ju navštevovali.

   Predierali sa ruka v ruke davmi ľudí, ktorí, podobne ako oni, putovali okolo pestrej palety najrôznejších obchodov, obchodíkov a pouličnych stánkov, ktoré boli vyzdobené a vyložené množstvom rozličných tovarov a suvenírov. Na každom kroku videli posedávať a pracovať pouličných maliarov, ktorí lákali okoloidúcich, aby si nechali namaľovat podobizeň alebo karikatúru.  

   Denis si viackrát všimol, že Ginette priťahovala zraky mužov ako silný magnet kovové piliny a neuniklo mu ani to, že si ju premeriavali aj mnohé ženy. Bola skutočne mimoriadne peknou a atraktívnou ženou s výborne stavanou postavou a nápadne príťažlivým vyžarovaním.     

   Ulicou Rue Lepic prišli na bulvár de Clichy, ktorý spolu s námestiami Blanche a Pigalle a s priľahlými uličkami tvoril známu zábavnu štvrť erotických kabaretov, nočných podnikov a striptízových lokálov,  vyhľadávaných a navštevovaných masami návštevníkov z celého sveta. Ginette mu povedala, ze ich charakter sa naplno prejavuje až večer a že tieto miesta sú zároveň aj veľmi frekventovaným priestorom parížskej prostitúcie. Tu a tam sa pristavili a Denis mohol obdivovať vitríny lákajúce návštevníkov dráždivými fotkami obnažených žien v jednoznačných pózach, aby vstúpili do jednotlivých zábavných podnikov. V ich dverách postávali nadháňači, ktorí akonáhle zbadali čo len najmenší záujem okoloidúcich o obrázky nahých krásavic, tak sa ich okamžite snažili dostať dovnútra podniku.

   Keď išli okolo svetoznámeho kabaretu Moulin Rouge, Ginette poznamenala:

   "V týchto končinách si môže každý muž dopriať a vybrať všetko  to, čo ľudská fantázia v oblasti erotiky a sexu pozná, samozrejme, ak má na to dostatočné množstvo financií. Podnikatelia so sexom tu nezabúdajú ani na potreby prívržencov homosexuality a na lesbičky a transvestitov."

    Denisa zaujímalo psychologické pozadie fenoménu prostitúcie a bol zvedavý na názor svojej atraktívnej sprievodkyne, ktorá aj tu budila žiadostivé pohľady mužov:

   "Predpokladám, že málokto mi môže objasniť a priblížiť isté psychologické fakty a aspekty parížskej prostitúcie ako neodmysliteľnej spoločenskej štruktúry tohto mesta, tak ako ty. U nás na Východe prostitücia oficiálne neexistuje, lebo socialistické štáty ju prísne zakazujú. Musím dodať, ale to určite vieš dobre aj ty, že fakticky každý muž by chcel mať nejaké tajné miesto, kde by mal dispozícii atraktívnu ženu, prípadne niekoľké ženy, ktoré by ho podľa jeho želaní rozmaznávali neobyčajnými sexuálnymi praktikami."

    "Drahý Denis, nemôžeš predsa za to, že aj ty si len muž", rozosmiala sa Ginette a bez najmenšieho nádychu irónie pokračovala: 

    "V tomto smere sú všetci muži rovnakí. Iste sa pamätáš na náš včerajší rozhovor, keď si sa ma pýtal na morálku Francúzov a bol si zvedavý aj na vlastnosti francúzskych žien a postrehol si, že mám kritický pohľad na mužov, najmä na ich pokryteckú morálku, ktorou sa snažia ženy ovládať, manipulovať a deformovať. Čo sa týka prostitúcie, tým si sa dotkol práve tej sociologickej, ale aj psychologickej problematiky patriarchálnej spoločnosti, ktorou som sa veľmi veľa zaoberala a aj preto som na ňu dosť citlivá, lebo tu sa najviac prejavuje ako veľmi muži ženu do hĺbky jej citlivej duše deptajú, zneužívajú a berú jej dôstojnosť. 

   Aj to je dôvod, prečo sa voči mužom správam neraz veľmi ironicky a dávam im niekedy až agresívne najavo moju intelektuálnu prevahu nad nimi. Ty si však úplne iný a cítim a viem, že si schopný ma brať takú, aká naozaj som. Viem aj to, že si typom muža, ktorého vždy zaujíma vecná stránka fenoménov a javov, aj keď pri prostitúcii ide o niečo také, čo je pre každého muža nejakým spôsobom dráždivé a vybudzuje jeho erotické fantázie a neraz i perverzné sklony typu pedofílie. 

  Veď najpôvodnejšia podstata muža je jeho lovecký pud a prostitútka pre neho symbolizuje korisť, ktorá je jeho a s ktorou može naložiť tak ako chce.

    Mám o prostitúcii veľa teoretických poznatkov z najrôznejších kníh, publikácií a štúdií, ktoré boli tejto téme na Západe venované. Viedla som aj množstvo rozhovorov s prostitútkami ako psychologička. Teraz sa ti ale chcem priznať s niečím čo nevie nikto, ani moji rodičia. Vie o tom len jedna moja veľmi dobrá priateľka, tiež psychologička. 

    Robím to len preto, lebo ti plne dôverujem a viem, že si tolerantný človek. Možno ale predsa trochu riskujem, ale som presvedčená, že správne pochopíš dôvod, ktorý ma priviedol k tomu, čo som urobila. Zároveň si budem môcť aj reálne overiť či naozaj patríš k tým výnimočným mužom, ktorí majú predpoklady a schopnosti, ale aj snahu, pochopiť a obsiahnuť dušu ženy aj v jej najhlbších štruktúrach." 

   Denisovi sa zmenil výraz tváre. Odzrkadlovala veľký údiv. Bol čoraz viac prekvapený tým, čo všetko sa ukrývalo vo vnútri tejto, pre neho takej neobyčajnej žene, že by nikdy nebol myslel, že taká existuje. Tušil, čo teraz asi bude z jej úst nasledovať a cítil, že ho to, či chce alebo nechce, aj vzrušuje. A tak napäto počúval, čo príde z jej úst ako nasledovné.

    "Minulý rok som sa sama rozhodla vyskúšať na vlastnom tele, ale predovšetkým na mojej duši, čo pre ženu znamená byť prostitútkou."

   Ginette sa odrazu odmlčala a uprene sa zahľadela do očí Denisa a koncentrovane pozorovala jeho tvár. Nemohla v nej vyčítať ani najmenší náznak nevôle. Odzrkadlovala sa v nej len a len zvedavosť a nič iné. To ju upokojilo.

   + + + + + + + + + +

pokračovanie nasleduje