Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 106. pokračovanie

01.04.2016 16:07

A  Kosta, jeho nastávajúca a všetci prítomní svadobníci ich prijali neuveriteľne srdečne, tak ako keby boli dávni priatelia rodiny, ktorých už dlho nevideli. Ginette s Denisom boli dojatí až k slzám a ani sa im nebránili, čo srdečnosť svadobníkov ešte viac zvýšilo, hoci to takmer už nebolo ani len možné. Bolo tam okolo sto ľudí. Na svadobnej hostine, ktorá sa konala vo veľkej záhrade, patriacej k domu, nechýbalo nič tradičné, ako skvelý grécky ovčí syr, olivy, víno retsina, úzo, veľa pečeného mäsa a plno všakovakých jedinečných zeleninových príloh a len málo zemiakov.

Oči mužov sa leskli, ich gestikulácia bola nápadne temperamentná, hlasy živé, sršiace dynmikou, plné radosti z práve zažívaného momentu a akoby sa symbolicky zlievali do jedinej vety: Thanatos, smrtˇ, nech je od nás ďaleko - my žijeme teraz naplno.

Hudobné nástroje muzikantov sa odrazu z jedného momentu na druhý rozozvučali rezkejšie a divokejšie, a to bol signál do tanca.

Tento tanec začali najprv len muži, pričom sa formovali do elipsovitého polokruhu, pritom si dali ruky na ramená svojich susedov čím vytvárali jedn spojený mužský orgnizmus, ktorý nebol ´rušený´ bezprostrednou blízkosťou ženských tiel a začali sa pohybovať do taktu, typicky gréckymi tanečnými krokmi.

Po chvíli sa dali dohromady aj  ženy a vytvorili za mužmi druhý, podobný polokruh, ktorý tancoval s podobnou precíznosťou, ale celkom inými krokmi. Oba polokruhy sa vznášali a pohybovali ladnou, krv zohrievajúcou dynamikou.

Kroky oboch sa odrazu zjednotili a zosynchronizovali a neustále sa držali striktnej monotónie – dva kroky bokom doprava, jeden späť vľavo a potom zase opačne, dva kroky doľava, jeden späť.

Vedúcim tanečníkom je prvý člen vľavo. Podľa neho sa riadia ostatní. On určuje smer pohybu a prípadnú zmenu krokovej kombinácie a on je aj tým, kto tancuje určujúco a najtemperamentnejšie. Keď sa v tejto funkcii unaví, tak ho vystrieda ďalší a potom ďalší a ďalší.

Tento tanec je skutočným a nefalšovaným tancom par excellence a ide v tomto prípade skutočne len o tanec ako taký. Nie je v ňom erotika, ale len čistá radosť zo života, hudby a z pohybu. Muž a žena ostávajú oddelení a v tanci sa nestretnú.

Je to tanec celého spoločenstva – celého zjednoteného organizmu tanečníkov. Postráda sexuálne  podfarbenie, ale napriek  tomu je to tanec úžasne vzrušujúci a napľňa dokonale všetky zmysly človeka a všetky jeho city a pocity – fascinujúci tanec sirtaky.

pokračovanie nasleduje