Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 103. pokračovanie

16.03.2016 23:47

 

Denisa veľmi fascinovali veľké morské prístavy. Už ako malý chlapec veľmi rád chodieval do bratislavského prístavu na Dunaji. Býval blízko nábrežia, a tak tam mal len na skok. Rád pozoroval, keď z lodí vykladali a či na ne nakladali tovar.

Aj neskôr, keď už chodieval ako astronóm do cudziny, tak vždy, keď mohol, využil príležitosť, aby sa išiel pozrieť do nejakého prímorského prístavu. Ginette síce nezdieľala toto nadšenie svojho manžela pre prístavy, lebo jej sa zdali nudné. Napriek tomu ho trpezlivo a s porozumením vždy sprevádzala. 

A tak ho aj teraz doprevádzala do pristavu v Pirei. Tak, ako neraz, tak aj teraz sa ho žartovne, ale aj s neskrývanou iróniou, opýtala, že prečo sa nestal radšej námorníkom, potom by bol mohol sa neustále plaviť po  moriach a často byť v prístavoch.

Na to jej s úsmevom odpovedal - a ten ju vždy odzbrojil - že hviezdy, a k ním že patrí aj ona , má predsa len o niečo radšej. Dnešný deň sa ale vôbec nebránila návšteve pirejského prístavu, lebo sama bola veľmi zvedavá na mesto Pireus. Prístav bol priamo prepojený  s centrom mesta a takpovediac ležal v jeho objatí. Preto už len z toho dôvodu, ak niekto chce navštíviť živé dynamické centrum mesta, tak sa nevyhne ani prístavu. V jeho bezprostrednej blízkosti sa nachádza všetko dôležité a významné, čo patrí k centru tohto mesta. Sú tam aj dve železničné stanice. Jedna pre napojenie k Aténam, tá druhá pre spojenie so severom krajiny. V prístave má svoju konečnú stanicu aj takzvaná peloponézska železnica. Hneď pri prístave sa nachádza moderné i antické divadlo - teater. 

Trochu ďalej je možné navštíviť archeologické múzeum a tiež veľkolepé námorné múzeum. Perfektnú kulisu prístavu a jeho okolia spestrovalo a dopĺňalo aj množstvo typických gréckych krčiem, reštaurácii, kafeniónov, taverien a suvenýrových obchodíkov, ktoré vybudili záujem Ginette.

Bez Pirea by Atény nikdy neboli dosiahli taký nevídaný rozmach, bohatstvo a slávu. Pireus a jeho spojenie s Aténami prostredníctvom "dlhých múrov" nielenže symbolizovalo moc Atén, ale ju aj realisticky napĺňalo. Pireus bol zárukou vojenského, obchodného a kultúrneho prvenstva Atén nielen v Atike, ale aj  v celej Helade.

Pokračovanie nasleduje