Pápežova návšteva v Turecku sa začala v znamení nadávok prezidenta Erdogana na Západ

29.11.2014 21:40

Prvý deň návštevy pápeža Františka v Turecku ovládol titulky v tureckej tlači prezident Recep Erdogan, ktorý neobyčajne tvrdo atakoval Západ, keď na islamskej konferencii v Istanbule deň pred jeho návštevou okrem iného  povedal, že Západ nemiluje moslimov, ale len olej, zlato a diamanty a že Západ predstiera priateľstvo k moslimom, ale v skutočnosti sa teší , keď sú moslimovia zabíjaní.

Lietadlo spoločnosti Alitalia s pápežom pristalo v piatok o 13. hodine na letisku v Ankare, kde Františka  oficiálne pozdravil turecký  minister zahraničia Mevlút Cavusoglu a primátor hlavného mesta.  

Turecká televízia prenášala live niekoľko hodín navštevu z Vatikánu. Obchodná komora tureckých architektov a opozičná strana CHP žiadali Vatikán niekoľkokrát neúspešne, aby František nepoctil ako prvý štátny hosť prezidenta Erdogana v jeho hriešne drahom luxusnom paláci samých superlatívov, ktorý si dal postaviť za štátne peniaze. Vatikánu bolo oznámené aj to, že bol postavený ilegálne na pozemku, ktorý spadá pod zákonnú ochranu prírody. Vatikán na to dal lakonickú odpoveď, že pápež ako zdvorilý človek len pozitívne reaguje na pozvanie tureckej hlavy štátu. 

František navštívil po prvý krát islamskú mešitu. V Istanbule navštívil modrú mešitu a modlil sa v nej spoločne s istanbulským muftim Rahmi Yaranom. Počas druhého dňa svojej návštevy slúžil pápež katolícku omšu v katedrále Svätého ducha, ktorej sa zúčastnili početní katolícki veriaci. Vo svojej kázni vyzval pápež k zblíženiu rôznych relígií. S tureckým prezidentom mal dlhý rozhovor - dlhší, ako bolo naplánované.

Táto pápežova cesta do Turecka mala ukázať sympatie a pocity priateľskej náklonnosti hlavy katolíckej cirkvi pre islam a zároveň bola aj skrytým apelom na tureckú vládu, aby zaručila katolíckej minorite tie iste práva ako moslimom.