Pápež František opakuje klamstvá ako papagáj - to oficiálne tvrdia Turci

19.04.2015 22:01

Pápež pred niekoľkými dňami veľmi podráždil a rozhneval tureckého prezidenta Erdogana a vládu v Ankare. Keď pápež navštívil v novembri minulého roku Turecko, tak sa Erdogan dával voči nemu síce žoviálne, ale hodnotil jeho návštevu pozitívne a bolo medzi oboma aj veľa úsmevov a zdvorilostných fráz.

Teraz keď však pápež pri príležitosti stého výročia obrovského masakru Arménov v Osmanskej ríši označil tento akt za brutálnu genocídu, tak tým vyvolal veľkú nevôľu tureckého prezidenta. Pápež urobil svoje vyhlásenie počas omše vo vatikánskom chráme, ktorá bola zasvätená pamiatke arménskych obetí.

Turecko pred sto rokmi takmer celkom vyhladilo  arménsku menšinu. Turecké ministerstvo zahraničných vecí na to okamžite reagovalo a žiada od pápeža vysvetlenie. Zároveň vyhlásilo, že pápež takto ohrozuje mierový dialóg medzi relígiami a jeho vyhlásenie je diskriminujúce, lebo nikde nehovorí aj o utrpení moslimov, ktoré im spôsobili kresťania.

František, keď ešte bol arcibiskupom v Buenos Aires, tak v roku 2006 vyzval Turecko, aby sa za obrovský zločin, ktorý spáchalo vyvraždením Arménov, ospravedlnilo. Historici odhadujú, že pritom zahynulo približne poldruha milióna Arménov. Erdogan a turecká vláda pokladajú toto číslo za prehnané a odmietajú hovoriť o genocíde.

EÚ už dávnejšie žiadala Turecko a Arménsko, aby pokračovali v dialógu, ktorý začali ešte v roku 2009 a  sa vtedy dohodli na nadviazaní diplomatických stykov a na otvorení hraníc.  Dohoda ale nebola realizovaná až do dnešného dňa.

Ako sa teraz ukázalo, tak v Turecku predsa len existuje sloboda tlače. Ale len v tom prípade, ak sa útoči na pápeža v Ríme a nie Erdogana a jeho vládu - vtedy hrozí nebezpečie uväznenia.

Tureckej vláde verné periodikum Takvim napísalo, že pápež kooperuje s vysokými arménskymi kruhmi a opakuje ich klamstvá ako papagáj. Aj noviny Star, blízke vláde v Ankare, atakujú pápeža a na titulnej strane ho vyzývajú, aby sa staral o vlastné záležitosti.