Pád lietadla MH 17 v Ukrajine a komu táto katastrofa poslužila

28.07.2014 10:55

Západné médiá ovládané Washingtonom neustále obviňujú Moskvu, že je spolu s ukrajinskými "separatistami" zodpovedná za zostrelenie dopravného lietadla MH 17. Dôkazy na to však nepredkladajú ani tieto médiá ani Washington. To však, ako sa kríza, ktorá v dôsledku tejto situácie vznikla, prejavuje na medzinárdných finančných trhoch, tomu sotva kto venuje pozornosť. V žiadnom prípade nie sú to médiá. Po 17. júle, keď sa lietadlo MH 17 zrútilo vo východnej Ukrajine,  rozpútal Biely Dom a EÚ proti Rusku vlnu vyhrážok a obvinení. K tomu sa pridružili ekonomické sankcie, ktoré okrem iného ovplyvnili aj burzu v Moskve a ruský finančný sektor. Dôležitým aspektom udalostí okolo 17. júla však je aj to, aké aktivity a špekulatívne obchody boli urobené na finančných trhoch pred 17. júlom a po ňom. 

Teroristické aktivity, prírodné katastrofy, veľké tragédie, ako aj zrútenie lietadla MH 17 majú veľký vplyv na reakcie globálnych finančných trhov a na pohyb burzových akcií. 

Ak niekto mal vopred informáciu o plánovanom odstrelení lietadla MH 17 nad územím východnej Ukrajiny, kde sa odohrával vojenský konflikt, tak mal možnosť dosiahnuť na rôznych finančných trhoch obrovské zisky. Bol to Wall Street, alebo to bola moskovská finančná "obec"? Vyjadrime to inakšie: Kto plánoval odstrelenie dopravného lietadla nad Ukrajinou, tak ten mal dôležité a tajné informácie a podobne ich v takom prípade mali aj zasvätené vysokopostavené politické osoby. Tieto informácie bolo možné využiť pre finančné manipulácie na významných finančných trhoch - na operácie s Dow-Jones-Indexom, na devízových trhoch, na moskovskej burze MICEX.

Burzový akcionár, ktorý by vedel vopred, čo sa s lietadlom MH 17 stane 17. júla, ten mohol zarobiť miliardy dolárov na finančných trhoch. Kto vedel , že sa toto lietadlo zrúti, ten mohol presne "predpovedať", že napríklad Dow-Jones-Index bude klesať a tiež ako sa budú vyvíjať veľké burzy, devízové trhy, ako aj surovinové burzy.

 

Môj komentár: 

 

Po katastrofe lietadla MH 17 klesol Dow-Jones-Index rapídne, aby sa zakrátko opäť zdvihol. Kto vopred vedel, čo sa 17. júla stane, ten mohol z rýchlych zmien tohto indexu vytĺcť obrovské zisky. Každý, kto sleduje svetové burzy, teda aj moskovskú burzu a Wall Street, tak mohol zistiť, že moskovská burza zaznamenala veľké dlhodobé straty, zatiaľčo Wall Street mal obrovské miliardové zisky. Poukázal som na možné a veľmi pravdepodobné súvislosti medzi pohybmi na svetových burzách v súvislosti s katastrofou lietadla MH 17. Možno si samozrejme myslieť, že išlo len o náhodu, že sa burzové aktivity prejavili tak, ako sa prejavili - ja osobne si to vôbec nemyslím.