Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 261. pokračovanie

26.07.2020 23:33

Nikto nenatŕčal ruku, aby si tak chcel vynútiť almužnu. A tak možno v uliciach Istanbulu vidieť aj mnoho maloletých čističov topánok.

Zhliadli dokonca tu a tam aj malých chlapcov, ktorí sedeli na chodníkoch a pred sebou mali malú váhu. Oslovovali okoloidúcich, aby sa na nej za nepatrný poplatok odvážili. A skutočne – s malými prestávkami mali vždy niekoho na svojej váhe.

Ešte keď boli s Mustafom, tak ten im rozprával aj to, že je veľký rozdiel medzi Turkami, ktorí sú z Istanbulu a Turkami, ktorí sú z iných odľahlejších častí Turecka.

Istanbul bol po stáročia obývaný aj Grékmi, Benátčanmi, Janovčanmi, Arménmi, Sýrčanmi, Židmi, Libanončanmi a táto skutočnosť mu vtlačila kozmopolitickú pečať a tým aj otvorenosť a toleranciu voči cudzím vplyvom.

Pri vzájomných kontaktoch medzi Turkami sa kladie veľký dôraz na dodržiavanie tradičných spoločenských formalít. To platí predovšetkým pre veľkú časť extrémne konzervatívnej tureckej spoločnosti – tu je veľmi často dôležitejšia forma ako samotná vec.

Ak Turek nemôže z nejakého dôvodu splniť prosbu a či želanie svojho hosťa, prípadne dobrého priateľa, tak to zásadne neprejaví otvorene, ale to ukryje v množstve rôznych zdvorilostných fráz, takže ak by išlo o hosťa, ktorý je cudzinec, tak by sotva pochopil, o čo ide.

Mladá moderná generácia Istanbulčanov sa ale už aj v tomto smere správa inakšie.

Pri mešite Beyazit Camii sa pred nimi objavil veľký krytý bazár Büyük Kapali Carsi. Tento bazár je najfrekventovanejším miestom obchodného Istanbulu.

Je to lokalita, kde sa točí intenzívne všetko len okolo predaja a kúpy, a samozrejme je aj obrovskou atrakciou pre návštevníkov z cudziny.

Možno povedať, že je svojráznym veľkým „mestom“ v obrovskom meste – v mnohomiliónovom Istanbule.

Sú v ňom nespočetné krátke a dlhé uličky a priechody medzi nimi a všade križovatky medzi nimi a nečakané  zátačky, jedným slovom je tam dokonalý orientálny chaos, lebo všetko je od rána do večera preplnené davmi ľudí.

Je to impozantný, priam neskutočne rozprávkový labyrint sálajúci jedinečnú orientálnu atmosféru.

Chaos (ktorý však v sebe nesie svoj vlastný skrytý poriadok), obrovský hluk a neustála vrava tisícok ľudí, ktorí putujú bazárom ustavične hore dole a krížom krážom, môžu na niekoho, kto je tam po prvý raz, zapôsobiť tak, ako by sa ocitol v neskutočnom a ireálnom svete.

 

Pokračovanie nasleduje