Ostrov blažených milionárov - Sark, kde milionári platia nižšiu daň do roka, ako nejeden z nás za mesiac

12.10.2014 21:45

Len niekoľko kilometrov od francúzskeho pobrežia, v Lamanšskom kanále, sa rozprestiera ostrov Sark, ktorý má 580 obyvateľov a plochu päť kilometrov štorcových. Jeho obyvatelia si žijú závideniahodný život, čo sa týka platenia daní. Stači, ak raz do roka donesú svojmu kniežaťu, pánovi ostrova, jednu sliepku alebo jedného kohúta. Znie to ako dobrý vtip, ale je to pravda. Autá a motorky sú na ostrove zakázané, ale komu by aj načo boli, keď ostrov  prejdeš za hodinu peši alebo za desat minút na bicykli. Čo je ale na ostrove dovolené, či lepšie povedané, aj vítané, to sú milionári a firmy (zastúpené - samozrejme - len poštovými schránkami), ktoré majú miliardové ročné obraty. Na tomto "božskom" ostrove - kde sme každoročne okrádaní na daniach o miliardy eur - je oficiálne prihlásených viac ako 100 000 firiem a milonárov, ktorým sa nechce doma platiť dane!

Jediná podmienka, aby dostali povolenie prihlásiť svoju firmu či koncern do tohto nehanebného daňového raja pre superbohatých, je to, aby boli "britsky orientovaní".

Zatiaľ čo väčšinu veľkých finančnych centier je možné dostať politicky pod tlak, aby sa aspoň trocha správali daňovo korektne, je Sark tvrdý a neprelúsknuteľný oriešok. Má svoje vlastné špecifické privilégiá, ktoré mu ešte v stredoveku udelila britska kráľovná Alžbeta I. A nikto mu nemôže nič prikazovať ani zakazovať. Je tak pod ochranou britského kráľovstva, respektíve jeho následníka - Veľkej Británie. A Londýnu to takto plne vyhovuje.

Finanční profesionáli to už dávno pochopili, že je to optimálne javisko, kde za hrubou oponou je možné nerušene robiť s peniazmi čokoľvek, čo inde je zakázané a trestné, a tak tam prekvitá prepieranie špinavých peňazí a realizácia rôznych finančných transakcií, o ktorých bežní smrteľník ani netuší. Maximálna daňová sadzba bez ohľadu na to, koľko peňazi nejaká firma, ktorá je tam prihlásená, do roka aj zarobila, je 6000 eur. To platí v prípade obratu viacerých miliard eur, ak je to len niekoľko miliónov, potom platí najnižšia daňová sadzba - 300 eur do roka.

Je to výsmech a absurdný cynizmus voči ľuďom, ktorí poctivou prácou zarábajú svoje peniaze a platia dane.