Ostrov, aký nikde neexistuje; stvoril ho človek. Je jedinečný vo všetkom

22.03.2019 23:40

Tento vo všetkom výnimočný ostrov, ktorý sa volá Joysxee Island, vybudoval Angličan Richart Sowa, ktorý má česko-rakúske korene.

Jeho ostrov je v Mexiku, uprostred jedného jazera. Je to plávajúci ostrov a je zhotovený z recyklovaného odpadu. Jeho podstatnú časť tvorí 150 000 fľaší z plastiky. Sowa tak vytvoril nielen niečo úplne nové, niečo čo tu ešte nebolo, ale zároveň vytvoril aj nové životné prostredie. Jeho ostrov je 25 metrov dlhý a široký 20 metrov. 

Sowa pracoval pätnásť rokov ako tesár, neskôr pochodil ako pouličný muzikant takmer všetky európske štáty, pričom sa intenzívne venoval špiritualite a hľadal úzke vnútorné spojenie s prírodou. Ako autodidakt študoval a praktizoval ekologickú architektúru. Teraz žije už viac ako dvadsať rokov v Mexiku. Jeho ostrov je zložený z viacerých vrstiev, pričom na každej z nich je tenká vrstva pôdy.

Najhrubšia vrstva pôdy je na samom vrchu, kde tak môžu rásť rastliny, kríky i stromy. V strede ostrova je malý dvojposchodový obytný dom. Materiál, ktorý Sowa na jeho stavbu použil, je tiež z rôzneho recyklovaného odpadu. Všetko, čo Sowa a jeho družka, ktorá s ním na ostrove žije, potrebujú k živobytiu, si dorobia na svojom ostrove. Je tam malý lesík i záhrada.

Tretie „poschodie“ domu pozostáva z malej výhliadkovej veže. Fenomenálny Sowa má obrovské ekologické povedomie a mimoriadny zmysel pre životné prostredie a pre jeho ozdravovanie. Svojim vynikajúcim projektom vytvoril nový eko-systém a len z odpadu vybudoval malý kus novej „zeme“, ktorá je obyvateľná a autarkná.

Dom, kde Sowa so svojou družkou dlhodobo žije, má všetko, ako každý iný dom na pevnine, a to napriek tomu, že je zariadený a vybavený minimalisticky. Vo všetkom ale možno vidieť nesmiernu kreativitu a lásku, s ktorou Sowa všetko tvoril.

V dome je aj sprcha, umyvadlá a vodovodné kohútiky. Dokonca aj malý telefón urobený z mušiel.

Keď sa chcú Sowovci dostať na pevninu, tak majú k dispozícii malý čln urobený z tisíc plastických fľaší.

Sowov odkaz pre nás všetkých:

„Je zarážajúce, že ešte aj dnes väčšina štátov odpady nerecykluje a populácia rastie veľmi rýchlo. A práve ostrovmi z plastiky môžeme vytvárať v mnohých častiach planéty novú „zem“, a to nám zároveň dodá viac kyslíka.“