OSN-kancelária v Ženeve: Poprava ruských zajatcov ukrajinskými vojakmi pri Makijivke

29.11.2022 23:11

Videá ukazujúce popravu zajatých ruských vojakov príslušníkmi ukrainskej armády pri dedine Makijivka, ktorú krátko predtým obsadili, sú podľa informácií OSN kancelárie pre ľudské práva v Ženeve autentické.

Oznámil to v piatok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Povedal, že to potvrdila analýza expertov z komisie OSN pre ľudské práva, ktorí to zisťovali priamo na mieste, kde k poprave prišlo. Ako a prečo sa to mohlo stať, to bude ešte predmetom podrobných vyšetrovaní.

Šokujúce videá z popravy boli zverejnené 20. novembra v proruských Telegram-kanáloch, štyri dni po tom, ako ukrajinská armáda oznámila, že oslobodila dedinu Makijivka v luhanskom regióne.

Na jednom z videí je vidieť skupinu viac ako desať mŕtvych ruských vojakov ležiacich na prsiach vedľa seba, s tvárami do zeme.

Ruské Ministerstvo obrany označilo tento čin za vojnový zločin.

Velenie ukrajinskej armády naproti tomu tvrdí, že išlo len o akt obrany ukrajinských vojakov. Podľa nej sa to udialo tak, že jeden  z ruských vojakov namiesto toho, aby sa ako ostatní, čo boli s ním, vzdal, tak začal so streľbou.

To je však zjavné klamstvo, lebo, ak sa ostatní vzdali, prečo potom boli všetci zastrelení a nie len ten, ktorý údajne strieľal!

21. novembra uverejnila svoju analýzu videí aj britská BBC. Podľa tejto analýzy ukazuje jedno z videí miesto činu zo vzduchu, ako ho nasnímal ukrajinský dron.

Na záberoch je vidieť na zemi ležiacich popravených ruských vojakov. Ako informovala BBC, tak dronove zábery boli urobené krátko po poprave a o niečo neskôr už boli rozširované proukrajinskými webovými stránkami.