Viktor Orbán: Ak Rusi chcú rubeľ, tak to pre nás nie je žiadny problém

08.04.2022 15:46

Zatiaľ čo sa početné západné štáty zdráhajú platiť za plyn rubľom, ako to žiada Putin, tak opäť za premieŕa zvolený Viktor Orbán sa k tomu vyjadril nasledovne:

„Pre nás táto požiadavka Moskvy nie je absolútne žiadnym problémom.“

Na tlačovej konferencii v Budapešti, kde boli aj zahraniční novinári, sa vyjadril veľmi jasne a jednoznačne.

Vyhlásil, že Maďarsko nepodporí nové protiruské sankcie, lebo v žiadnom prípade nechce tak spôsobiť ďalšie vlny zdražovania a zároveň aj škodiť tak občanom, ako i ekonomike. Zdôraznil tiež, že práve preto, že myslí prioritne predovšetkým na dobro občanov, tak bol veľkou väčšinou národa opäť zvolený za premiéra.

Zdôvodnil aj to, prečo bude Budapešť i naďalej spolupracovať s Ruskom. Lebo okrem priaznivej ceny za plyn Moskva zmluvne Budapešti zaručila aj dlhodobé zabezečenie jeho dodávok.

Maďarský premiér sa zmienil aj o tom, že „návštevy“ (v skutočnosti išlo o pokorné prosenie za urýchlené a objemné dodávky plynu) nemeckého ministra hospodárstva Habecka a aj rakúskeho kancelára Nehammera v Katare neboli vôbec také úspešné, ako informovali systémové média.

Síce obaja sa stretli s katarským ministrom pre energie, Saad al-Kaabim, ale ohľadne dodávok plynu neprišlo k žiadnej konkrétnej dohode a už vôbec nie  k podpísaniu akejkoľvek zmluvy.

Al-Kaabi totiž obom povedal:

„Ak niekto chce znížiť závislosť od ruského plynu, tak sa to musí dlhodobo plánovať a nemyslieť si, že to pôjde hneď. To predsa trvá niekoľko rokov, kým sa to celé zrealizuje.“

V Rakúsku žiada FPÖ vládu, aby to urobila tak ako Budapešť, pre ktorú sú občania na prvom mieste. Šéf FPÖ Herbert Kickl vyzval kancelára Nehammera, aby verejne prehlásil, že Rakúsko nevyhlási embargo na dodávku ruských energií.