Orbán útočí na EÚ kvôli protiruským sankciám a vyzýva Maďarov, aby ho v tom podporili

25.10.2022 22:43

Maďarský premiér má podstatne demokratickejšie pravidlá ako Brusel. Pýta sa každého občana na jeho mienku pri dôležitých rozhodnutiach. Urobil tak napríklad pri korona-opatreniach, i pri otázke rozdelovania migrantov na EÚ štáty. V oboch prípadoch mala podstatná väčšina Maďarov ten istý názor ako Viktor Orbán.

A tak aj v tomto prípade poslal šéf maďarskej vlády každému občanovi list, kde je sedem otázok. Vláda v Budapešti  to nazýva „národnými konzultáciami“.

V Orbánovom liste občanom Maďarska ide o sankcie proti Rusku. Premiér v ňom rozvádza ako sa Maďarsko stalo obeťou šialenej bruselskej byrokracie, ktorá pri svojom pokuse potrestať Rusko za vojnu na Ukrajine totálne prestrelila, pričom svojimi prehnanými opatreniami extrémne uškodila Maďarsku.

Orbán v liste zdôrazňuje, že situácia v Maďarsku je preto taká dramatická, lebo je to len a len vina Bruselu. List je zároveň aj výzvou pre občanov, aby odpovedali, či sú za sankcie alebo či sú proti nim. Je to v podstate referendum na základe, ktorého maďarský národ rozhodne o sankciách sám a nie vláda. A je to demokracia non plus ultra.

Brusel napriek tomu Orbána označuje za autokrata, ktorý diktuje a rozhoduje všetko sám.

V krajine zároveň k ľudovému hlasovaniu prebieha aj protibruselská plagátová kampaň. Na plagátoch, ktoré sú rozmiestňované po krajine je obraz veľkej bomby a na nej slovo „Sankcie“. Pod tým je nápis „Bruselské sankcie nás zničia“.

Viktor Orbán to potom vo svojich antibruselských prejavoch využíva na to, aby povedal, že tieto sankcie sú ako atómová bomba, ktorú treba zneškodniť prv ako exploduje.

Vo svojich každotýždenných príhovoroch k národu na Kossuth Rádió Viktor Orbán už viackrát zdôraznil:

“Brusel sankcie zaviedol nedemokratickým spôsobom, nepýtal sa nikoho. My sa ale pýtame každého.“