Orbán po piatkovej návšteve Tumpa: Donald Trump je mužom mieru a na vojnu na Ukrajine nevydá ani jediný dolár

11.03.2024 23:15

Donald Trump prijal maďarského premiéra Viktora Orbána  v piatok vo svojom luxusnom sídle „Mar-a-Lago“ v štáte Florida. Orbán Trumpa vo svojej video správe na Facebooku po sobotňašom  odlete  naspäť, označil za muža mieru a hovoril o ňom len v superlatívoch.

 

Viktor Orbán zdôraznil:

 

„My Maďari musíme urobiť len jednu vec, a to úprimne priznať, že svet by bol oveľa lepší a pre Maďarsko by bolo lepšie, keby sa Donald Trump vrátil ako prezident do Bieleho Domu.

Počas Trumpovho funkčného obdobia bol na Blízkom východe a na Ukrajine mier a tieto vojny by dnes neexistovali, keby bol Trump americkým prezidentom.

Trump ponúkol rešpekt vo svete, a tým vytvoril podmienky pre mier. Očakávam tiež, že Trumpov návrat do Bieleho Domu oživí obchodné vzťahy medzi Amerikou a Maďarskom.“

 

Orbánov hovorca Bertalan Havasi uviedol, že po stretnutí v Trumpovej floridskej rezidencii obaja spolu večerali a potom si vypočuli koncert. S Orbánom bol u Trumpa aj maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto.

 

Trump a Orbán majú dlhodobo skvelý vzťah a pri každej príležitosti to obaja pripomínajú. Orbán bol jediným predsedom vlády krajiny EÚ, ktorá otvorene podporila Trumpa v roku 2016, keď sa v USA konali prezidentské voľby.

 

Orbán je v EÚ tvrdo kritizovaný. Demagogicky a nezmyselne ho najmä Brusel obviňuje z protieurópskych aktivít, autoritárskych čŕt a obmedzovania slobody prejavu a slobody tlače.

 

Biden kritizoval stretnutie Trumpa s Orbánom a o maďarskom predsedovi vlády povedal:

 

"Orbán z Maďarska, sa vyjadril, že neverí, že demokracia funguje, a že smeruje k diktatúre."

„Samozrejme“, že sa mu nepáči, že Orbán všemožne podporuje Trumpa ako jediný šéf vlády z EÚ.

 

 

A nepáči sa mu   predovšetkým to, že Orbn poukázal na to, že Trump ukončil vojny počas prvých štyroch rokov v úrade. A vyhlásil aj to, že Trump bol po dlhej dobe prvým prezidentom USA, ktorý v tejto funkcii nezačal vojnu.