Optimálna filozofia športu - Sagan ju režíruje a celebruje na svojom javisku, bicykli

03.07.2019 21:53

V sobotu sa začínajú najúžasnejšie cyklistické preteky – Tour de France. A my budeme zas raz fandiť nášmu cyklistickému idolu Petrovi Saganovi. Získa rekordný siedmy raz zelené tričko? Vyhrá opäť tri etapy?

André Greipel, skvelý nemecký šprintér, nazval Sagana už dávnejšie Teufelskerl – čertovský chlapík. A mienil to s veľkým rešpektom a uznaním. Kittel a Cavendish priznali, že Sagan je výnimočny a že oni sa mu sotva trochu približujú. O Saganovi sa hovorí len v superlatívoch:

Sagan je vo svete cyklistiky unikátny a nenapodobniteľný.

Všetko čo ľudia od najväčších hrdinov tohto športu očakávajú napĺňa Peter Sagan, tak ako žiadný iný pred ním. Ani Merckx, ani LeMond, ani Hinault, ani……….atď.
Bernard Hinault, päťnásobný víťaz TdF pred nejakým časom povedal, že taký typ, akým je Sagan ešte v tomto športe nikdy nebol.
Podotkol, že pritom nemieni len jeho skvelé cyklistické majstrovstvo, ale ho hodnotí celkove ako človeka a športovca.
Očakávania, ktoré sú vzťahované na Sagana z rôznych strán sú priam neľudsky obrovské, napriek tomu ich tento slovenský Teufelskerl nielen s „ľahkosťou“ spĺňa, ale ešte aj prekračuje.

Sagan ale nie je typickým Slovákom takmer v ničom.

Nie je váhavcom, nie je nerozhodným typom, nie je mužom čriedy, s ktorou by tiahol podľa jej smeru a ľubovôle a tiež nie je tým, ktorý sa stále potrebuje s niekým radiť. To všetko sú vlastnosti priemerného, typického Slováka. Okrem toho je silný individualista a rebelstvo a špecificky svojrázne správanie patrí k nemu tiež. A miluje riziko. Ani tým sa Slováci bežne nevyznačujú. Sagan je už vo svojom mladom veku takou silnou osobnosťou, ako sa v SR vyznačuje len extrémne málo mužov v zrelom veku.
Tiež som si všimol, že keď rozpráva po taliansky, tak obsahy jeho slov a jeho rétorika majú podstatne vyššiu kvalitu ako v slovenčine.

Teraz nasledovná analýza:

Sagan príde do cieľa ako víťaz etapy, keď pretým v posledných kilometroch nechal za sebou všetkých súperov. Sedel v sedle viac ako 5 hodín, má ubolenú a otlačenú sedaciu časť a možno si aj celé telo sotva cíti. Víťazstvá nie sú ani pre borca ako Sagan vôbec ľahké. Aj keď je v peletóne obľúbený, ako žiadny iný, tak poraziť Sagana by chcel každý a v pretekoch to zakaždým výdatne aj zažíva.
Možno ho cestou spaľovalo slnko, alebo výdatne polieval studený dážď a je premočný až na kožu a možno po etapovom víťazstve nemá v hlave inú myšlienku ako mať konečne a okamžite pokoj a oddych. V prípade Sagana je niečo také ale vylúčené.
Pozorovateľovi stačí len byť v blízkosti cieľa, kam príde Sagan ako víťaz, aby to  hneď registroval.

Tímový spolupracovník ho krátko vyobjíma, podá mu náhlivo chladný nápoj a ak má Sagan šťastie, tak ešte má okamih času zakývať svojím blízkym ľuďom v obrovskom zástupe ľudí okolo neho. Potom sa na neho už nedočkavo, ako hladné nenásytné sršne vrhnú desiatky žurnalistov, fotografov, kamermanov a okolo neho sa týčia mikrofóny, kamery, diktafóny a celý les týchto prístrojov ho obkolesuje ako zajatca. Všetci na ňom visia a keď sa pohne trochu ďalej, tak idú s ním a nedajú mu ani len vydýchnuť. Musí hovoriť, usmievať sa a analyzovať svoje víťazstvo i celú etapu. Nasleduje oficiálna cermónia – ocenenie za víťazstvo. Odovzdanie tričiek pre víťazov.
Potom príde tlačová konferncia a obykle ešte aj dopingová kontrola, To všetko trvá dve hodiny i viac. Sagan to všetko zvláda bravúrne ako človek, ako osobnosť i ako skvely šoumen.

Sagan je hviezdou prvej veľkosti.

Je v cyklistike  niečím podobným, ako je v astronómii supernova (hviezda, ktora prežiari všetko a všade a ktorá má v sebe viac jasu, ako všetky hviezdy v celej galaxii spoločne).

A taký je aj Peter Sagan – svojím jasom, žiarou a charizmou prežiari všetkých ostatných v peletóne dohromady.
Je žiarivým víťazom na cestách a žiarivým víťazom aj ako človek – je vynikajúcou osobnosťou ako športovec a je veľkou osobnosťou aj po ľudskej stránke. Ale to jedinečné a najdôležitejšie na ňom je to, že popri všetkej tej sláve a chválach, ktoré sa mu všade dostávajú, ostal sám sebou a je človekom, ktorý má v sebe pokoru a úsmev a milé slovo pre každého!!!

Sagan režíruje a celebruje cyklistiku na svetovom javisku ako hlavný režisér a podobne tak robí aj s réžiou svojho života ako človek.

Saganovi nadšene fandia asi všetci Slováci.

Sagan už ale nie je  takmer vôbec jedným z nich, aj keď by to nikdy nepovedal.

Od Slovákov sa svojím spôsobom veľmi vzdialil. Napriek tomu, alebo práve preto, by si všetci Slováci mali brať z neho príklad. Príklad zo Sagana ako človeka a ako z osobnosti. Žiaľ, v SR sú sotva osobností, ktoré by mali podobné štuktúry. Jednou takou osobnosťou bol pre mňa môj priateľ Vojtech Zamarovský.
Ale aj ten sa v priebehu svojho života od Slovákov vzdialil. Vzdialil sa veľmi a sklamaný odišiel žiť preč.
Bývalý slávny cyklista, Američan Greg LeMond, ktorý je spolukometátorom Tour – ale aj ďalší titani tohto športu, ako napr. Bradley Wiggins – povedali, že Tour, ale aj celý svet cyklistiky by potrebovali viac takých osobností, ako je Sagan.

Uzavriem to takto:

Aj naše Slovensko by potrebovalo ako soľ také osobnosti a také charaktery, ako ich predstavuje Peter Sagan.