Oklamal a podviedol Zelenskyj Ukrajincov úmyselne? Ak áno, tak prečo? Jeho vysvetlenie má chyby!

31.08.2022 19:12

Faktom je, že ešte donedávna bol Zelenskyj miláčikom veľkej časti západných Ukrajincov. Ťažil najmä zo svojej veľkej popularity, ktorú získal v televíznom seriáli Sluha národa. V prvých mesiacoch vojenského konfliktu bol hrdinom, vodcom a obľúbencom občanov.

V poslednom čase sa ale začali množiť hlasy, ktoré Zelenského obviňujú, že národ oklamal, lebo mu zamlčal, že ho tajné služby USA už dlho pred začiatkom ruskej invázie varovali, čo sa chystá.

Známa ukrajinská osobnosť Kateryna Babkina vyčítala Zelenskému (citoval ju aj nemecký Handelsblatt), že Ukrajincov vôbec nepripravil na vojnu, o ktorej vopred vedel, že k nej príde.

Dokonca ho obvinila z nezákonneho konania:

„To, čo urobil náš prezident to nie je omyl a ani chyba a tiež žiadne nedorozumenie alebo strategické zlyhanie, to je zločin.“

Sevgil Muzajeva, šéfredaktorka média Ukrajinska Pravda, obvinila Zelenského z úmyselných dezinformácií:

„Prezident pred vojnou zamlčal, aké obrovské ohrozenie čaká obyvateľstvo Ukrajiny. A preto že Zelenskyj zanedbal dôležitú a nevyhnutnú prípravu obyvateľstva na vojnu, tak nesie spoluvinu na stratách ľudských životov. Ako sa v tomto smere zachoval, to sa musí skôr alebo neskôr objasniť a vysvetliť.“

Poslankyňa Iryna Gerašenko vyčíta vláde Zelenského, že namiesto toho, aby pripravila národ na ruskú inváziu, tak ukrajinská tajná služba SBU hľadala a prenasledovala exprezidenta Porošenka, ktorého Zelenskyj obviňoval z velezrady.

Zelenskyj zdôvodňuje svoje počínanie tým, že nechcel vyvolať v krajine obrovskú paniku, keby bol oznámil, čo príde z Ruska. Povedal, že by bolo mnoho miliónov ľudí ušlo do cudziny a zvyšní by boli vykúpili všetko čo by sa dalo a aj investori by boli odišli a s nimi aj ich fabriky a Rusi by boli takú chaotickú Ukrajinu za tri dni dostali pod kontrolu.

Napriek takejto obhajobe veľa Ukrajincov už stratilo dôveru vo svojho prezidenta.

Inou určite „odvážnou“ špekulatívnou tézou, ktorá vysvetľuje úmyselné oklamanie Ukrajincov ich prezidentom,  je v krátkosti zhrnuté toto:  

Zelenskyj rafinovane zavádza Západ a USA a v skutočnosti tajne robí s Putinom spoločné veci, a ich cieľom je oslabenie EÚ a USA a záchrana Ukrajiny pred jej skolonizovaním Západom. Táto téza sa zakladá na viacerých predpokladoch, ktoré môžu byť reálnymi faktami.