Oficiálne rokovania o Ukrajine by sa mali začať už v júli. Pochopil Biely Dom, že vojnu na Ukrajine nevyhrá?

26.06.2023 14:37

Je to pomerne veľmi prekvapujúca informácia, ktorú oznámila vernejnoprávna prosystémová nemecká televízia ARD.

Podľa oznámenia ARD sa v sobotu v Kodani uskutočnilo medzinárodné stretnutie o Ukrajine "v najprísnejšom utajení", na ktorom sa zúčastnili diplomati západných krajín a zástupcovia Brazílie, Indie, Číny a Južnej Afriky.

Cieľom Západu bolo podľa televízie ARD zabezpečiť si podporu týchto krajín BRICS, ktoré boli v situácii okolo Ukrajiny doteraz neutrálne.

 

Rokovania sa uskutočnili vraj z iniciatívy Kyjeva. ARD zabudla ale dodať, že kyjevská iniciatíva bola  podnietená z Bieleho Domu.

 

To celé je samozrejme o to pozoruhodnejšie, že sa tak stalo v čase „mohutnej“ ukrajinskej protiofenzívy, ktorá mala celú krajinu, včítane Krymu oslobodiť od Rusov. Tak to hlásal opakovane prezident Zelenskyj a prízvukoval, že až potom sa bude s Ruskom rokovať.

 

Odrazu je všetko inakšie a máme tu odrazu iniciatívu k rokovaniam „priamo“ z Kyjeva.

 

Predstaviteľ EÚ 23. júna novinárom potvrdil, že Ukrajina iniciovala stretnutie predstaviteľov západných krajín a ich náprotivkov z krajín globálneho juhu na 24. júna v Kodani.

 

Tlačová agentúra Bloomberg už skôr s odvolaním sa na zdroje uviedla, že poverenec prezidenta USA pre záležitosti národnej bezpečnosti Jake Sullivan, zástupcovia Európskej komisie, predstavitelia BRICS a vysoký ukrajinský predstaviteľ sa majú zúčastniť rozhovorov.

 

Oficiálne rokovania o urovnaní ukrajinského konfliktu by sa mohli uskutočniť už v júli. Tvrdila to v pondelok 26. júna ARD s odvolaním sa na zdroje.