Odhalené tajomstvo: Kleopatra dala zavraždiť svoju mladšiu sestru Arsinoe. Boli sokyne - 1. časť

29.06.2022 23:02

Kleopatra je popri Nofretete (a či Nefertiti) najznámejšia ženská osobnosť starého Egypta. Dodnes je symbolom ženskej krásy a ženskej zvodnosti a podarilo sa jej niečo naozaj neobyčajné. Aby ostala pri moci, tak dokázala zviesť a opantať dvoch mocných a slávnych mužov - Juliusa Cezara a Marca Antonia. Kleopatra ako výnimočná orientálna krásavica  inšpirovala umelcov každej epochy.

Naproti tomu jej temné stránky ostali zakryté viac ako 2000 rokov. Teraz by však mohli byť objavené. Súvisí to s tým, že ich stopy vedú do historického presláveného starogréckeho Efezu (experti odhadujú, že mohol mať až do 200 000 obyvateľov), ktorý je v dnešnom Turecku.

Tam v jednom záhadnom hrobe našli archeológovia kostru mladej ženy. Objavili aj indície, že bola zavraždená. Stála v ceste niekomu, kto bol mocnejší ako ona sama – bola v ceste svojej sestre Kleopatre. Viedenský antropológ Fabian Kanz povedal, že tento objav je senzačný už len preto, že hoci Kleopatru pozná takmer každý človek, bola nám nesmierne vzdialená a teraz odrazu sa jej hmatateľne priblížime.

Experti sú si istí, že objavená kostra pochádza z času asi 100 až 0 rokov pr.n.l.  V tejto epoche žila Kleopatra i jej sestra Arsinoe. Antropológovia dokážu z kostry zistiť vek osoby v  čase jej smrti. Išlo o ženu vo veku 15 až 17 rokov. V meste Efez bolo tradíciou pochovávať mŕtvych za mestskými hradbami.

Len päť veľmi významných osobností dostalo hrobku v centre mesta. Pred 2000 rokmi vedel v Efeze každý, kto v nich leží. A odrazu v strede mesta medzi nimi, vedľa Celsus-bibliotéky, stojí Oktogon (ako hrobka) a ňom kostra mladej ženy. Tí piati boli starší muži, ktorí urobili veľa dobrého pre Efez a preto boli vysoko vážení. Z toho dôvodu bolo veľkou záhadou, čím sa mohla vyznačovať mladučká žena, že sa jej dostalo takej veľkej cti po smrti.

Renomovaná viedenská archeologička Hilke Thür venovala niekoľko rokov tomu, aby toto tajomstvo odhalila. Ako expertka pre staroveký Efez skúmala dlho aká mimoriadne významná mladá žena žila v tomto meste v rozmedzí od 150 pr.n.l. až do začiatku n.l.

Efez bol v tom čase už dlho súčasťou Rímskej ríše a Hilke našla v písomnostiach a dokumentoch rímskych historikov niekoľko zmienok o princezne Arsinoe, Kleopatrinej sestre. Objavila aj správu o tom, že bola v roku 41 p.n.l. v Efeze zavraždená vo veľmi mladom veku. Tento čas korešpondoval s vekom nájdených kostí, ako aj s časom postavenia hrobky-Oktogonu. Bola tu ale ešte jedna záhada – prečo a ako prišla mladučká princezna do Efezu, vzdialeného takmer 1000 km od jej egyptského domova?.

V tom čase bola v Egypte vojna o vládu medzi Kleopatrou, ktorá bola na strane Ríma a Arsinoe, ktorá viedla ozbrojenú rebéliu proti Rímu. V roku 48 p.n.l. pristal Cezar so svojou armádou na brehoch Egypta (opisujem to podrobne v mojom historickom románe Arsinoe a Kleopatra).

Vojna sa skončila víťazstvom Cezara a Kleopatry. Zajatá Arsinoe bola dopravená do Ríma v reťaziach.

 

Dokončím v 2. časti