Obyvatelia Mníchova zbierajú podpisy proti stavbe obrovského európskeho islamského centra

28.09.2014 00:22
 

V hlavnom meste Bavorska, v Mníchove, skupina občanov vedená aktivistom Michaelom Stürzenbergerom nazbierala viac ako 60 000 podpisov proti plánovanej stavbe veľkého islamského centra. Má byť postavené na ploche 6000 štvorcových metrov. Tým bola splnená formálna požiadavka pre vyhlásenia referenda. Na to je potrebné získať podpisy aspoň 32 000 oprávnených voličov. 

V Nemecku neustále narastá počet islamských centier a mešít. Je však zarážajúce, že niekoľki lokálni mníchovskí politici difamujú aktivistov i tých, ktorí im dali svoje podpisy a vyhlasujú verejne, že ide o netolerantných ľudí, ktorí nemajú demokratické zmýšľanie. Aké pohnútky ich k takému postoju vedú, nie je celkom jasné. Možno sa však domnievať, že sú v tom aj peniaze.

Pôvodne sa centrum malo volať Centrum pre islam v  Európe. Medzičasom sa jeho názov zmenil na Mníchovské fórum pre islam.  Zodpovední za jeho stavbu si v napätej situácii zrejme uvedomili, že to bude znieť menej provokačne pre jeho odporcov.

Vo Švajčiarsku sa ľudia už pred niekoľkými rokmi v rámci celošvajčiarskeho referenda rozhodli proti stavbe mešít v ich krajine. 57, 5 percent Švajčiarov hlasovalo za zákaz budovania mešít. V systéme nemeckej demokracie niečo také nie je možné. Čoraz viac Nemcov však tento stav kritizuje a vyjadruje svoju nespokojnosť.