Obrovské ohne na Zemi - nikto ich nedokáže uhasiť

23.09.2014 00:18

Na mnohých územiach našej planéty prichádza ku gigantickým mysterióznym podzemným požiarom uholných vrstiev. Ohrozujú zdravie miliónov ľudí a ničia nepredstaviteľné množstvo energie.

Pozdĺž päťtisíc kilometrov dlhej čínskej hranice prepukajú tieto podzemné požiare uhlia nepretržite jeden po druhom. Autonómna provincia Ningxia je dvakrát taká veľká ako Slovensko - má obrovské ložiská najlepšieho druhu čierneho uhlia ležiace len niekoľko metrov pod povrchom. V provincii žijé veľké množstvo etrémne chudobných sedliakov. Veľká časť z nich doluje uhlie za chrbtom úradov na vlastnú päsť, aby si tak niečo privyrobili na svoje úbohé živobytie. Spôsob, akým to robia, však prebúdza veľmi nebezpečného a dravého "draka". Niekolko dní po tom, ako z miesta dolovania zmiznú, aby odišli uhlie dolovať veľa kilometrov ďalej, na iné miesto, začne tento "drak" vytŕčať svoju hlavu. V štôlňach, ktoré sedlici namáhavo pomocou celkom primitívnych nástrojov vyhĺbili, nasadzuje pod zemou proces tlenia a zčína sa z nich dymiť. Oheň sa tvrdošijne rozmáha a šíri sa čoraz hlbšie a hlbšie. 

Vzduch nad povrchom je čoskoro presýteny obrovskými kúdolami štiplavého a hrdlo dráždiaceho dymu. Za mysteriózne pôsobiacimi podzemnými požiarmi sa však ukrývajú len zákony fyziky a chémie: 

Kyslík z atmosféry reaguje s uholným prachom a odkrytým uholým slojom, ktoré ostali po odchode sedliakov. Vznikne oxydačný proces a pritom vzniknuté teplo prehrieva štôlne a teplota v nich stúpa. Keď dosiahne 80 stupňov Celzia, uhlie sa zapáli samo. V "bruchu" Číny tak horia stovky gigantických požiarov, pozdĺž spomínanej severnej hranice. Do vzduchu sú pritom emitované stovky miliónov ton CO2, ktorý je známy ako ničiteľ našej atmosféry skleníkovým efektom. Dodatočne vzniká aj CO, plyn , ktorý zapríčiňuje veľké bolesti hlavy a vo veľkej koncentrácii spôsobuje smrť. Naviac vzniká aj kysličník siričitý, známy tým, ze rozleptáva sliznicu. Činska ekonomika stráca takto ročne asi 25 miliónov ton uhlia.

Pre Čínu je veľkým šťastím v tomto nešťastí, že dosiaľ nezúri žiadny z týchto nebezpečných požiarov v útrobách zeme, pod nejakým veľkomestom.

Ale pohľad na opačnú stranu našej planéty nám ukáže, ako pustošivo pôsobí taký požiar v husto obývaných oblastiach. Viac ako 15 000 km od čínskych požiarov leží neveľké mesto Centralia v americkom štáte Pennsylvánia. Od roku 1962 vládne pod jej povrchom veľký uholný požiar, ktorý úplne zedcimoval počet jej obyvateľov a mesto je fakticky - až na niekoľko ľudí - neobývané. 

Prognóza pre požiar: Bude trvať ešte aspoň 20 rokov. Dnes nevie nikto, kto tento požiar zapríčinil. Všetky pokusy odborníkov požiar uhasiť, boli márne. A okrem obrovských škod spôsobených požiarom, bolo vyhodených zbytočne  ešte aj 70 miliónov dolárov na jeho uhasenie.

Mohol by som ďalej uviesť desiatky podobných katastróf, napríklad aj v Indii, v meste Jharia, kde žije v ohrození podobným obrovským požiarom 600 000 ľudí.

Ľudstvo neustále robí ťažké hriechy proti sebe i proti našej Zemi. Ale, žiaľ, nepoučí sa nikdy.