Obrovské množstvo odpadu, ktorý ľudstvo produkuje, je pre životné prostredie katastrofou

23.06.2014 17:08

Globálny kapitalizmus a celá jeho ekonomika a jeho nesmierne tučné zisky vyžadujú a podporujú náš prehnaný konzumizmus. Bez tejto ideológie by turbokapitalizmus globálneho sveta nefungoval. Jeho heslo znie: "Čo najskôr si kúp nové a staré vyhoď na smetisko!" A tento systém aj vytvára podmienky, aby sa technika, ktorá sa funkčne pokazila, už viac ani neopravovala - veď to len zdržiava a brzí predaj a tým redukuje zisky. 

Práve odbehla garancia a práve teraz sa auto pokazilo a je potrebná oprava. Pokazila sa práčka, ale oprava sa neoplatí, bola by príliš drahá. Domáca tlačiareň je pokazená, ale sa nedá opraviť, lebo výrobca ju tak skonštruoval, že je v nej ukrytý čip, ktorý je tak naprogramovaný, že po uplynuti garančnej doby preruší isté kontakty a prístroj prestane fungovať. To isté platí pre žehličky a ďalšie prístroje. Týmto spôsobom sa napríklad v Nemecku nazbiera do roka okolo 700 000 ton elektroodpadu. Toľko váži 10 miliónov práčiek. A aj my zákazníci sme celkom podľahli tomuto škodlivému a nezmyselnému a vyslovene nemorálnemu trendu ziskuchtivých firiem a koncernov. Takmer bez uvažovania kupujeme a kupujeme nové a nové veci, pričom väčšina z nás je doslova v kozumnom tranze. Staré prístroje, mnohé ešte v dobrom stave, vyhadzujeme do odpadu.

Vobec nemyslíme na to, že veľká väčšina takýchto tovarov bola zhotovená niekde v úbohých štátoch, kde ich produkujú ľudia za "hladové mzdy", z ktorých sotva môžu vyžiť a netrápi nás ani to, že náš prehnaný a patologický konzumizmus dosahuje už katastrofické rozmery.