Obrovská záhada - čierne diery požierajú vlastné galaxie

02.03.2018 22:40

Astronómovia pozorujú už niekoľko rokov s rastúcim úžasom záhadné správanie sa veľkých čiernych dier. Prieči sa to všetkému čo dosiaľ astrofyzika o čiernych dierach vie. Rastú desať krát rýchlejšie, ako vznikajú nové hviezdy v ich galaxiách.

Poznatky o tom získali pozorovaniami pomocou rentgenového satelitu Chandra a niekoľkých špeciálnych teleskopov.

Takzvané superhmotné čierne diery, ktoré majú niekoľko milard krát viac hmotnosti ako naše Slnko, priberajú ďalšiu hmotu oveľa rýchlejšie ako sa rodia v ich galaxiách nové hviezdy.

Väčšina nám známych galaxií má vo svojom strede supermasívnu čiernu dieru, ktorá požiera akúkoľvek hmotu, ktorá sa dostane do jej blízkosti.

Precízne vyjadrené zhltne nenávratne všetko – dokonca aj svetlo – čo prekročí takzvaný Schwarzschild rádius čiernej diery.

To je povrch pomyslenej gule, v ktorej strede je čierna diera. U každej čiernej diery, v závislosti od jej parametrov, je táto imaginárna guľa inej veľkosti.

Dosiaľ boli astronómovia presvedčení, že rast čiernych dier a vznikanie nových hviezd v galaxiách sú v približnej rovnováhe.

S  hore uvedeným faktom súvisí aj ďalšie prekvapenie: Čím viac hviezd má galaxia, tým viacnásobnejšie narastá hmotnosť čiernej diery.

Príklad: V galaxii so 100 miliard hviezdami rastie hmotnosť jej čiernej diery 10 násobne viac ako u čiernej diery v galaxii, ktorá má len 10 miliard hviezd.

Zatiaľ tieto pozorovania spôsobujú bezradnosť vedcov – nemajú na ne nijakú odpoveď.