Obrovská inflácia v USA vyvoláva zúfalstvo chudobných a strach Demokratov pred voľbami

30.10.2022 22:22

8. novembra sa konajú v USA voľby do Kongresu – ich výsledok bude mať vplyv aj na prezidentské voľby 2024. Inflácia v USA doslova exploduje a v súčasnosti dosiahla 9 percent.

V niekoľkých spolkových štátoch USA je však oveľa vyššia. V Atlante, hlavnom meste Georgie dosiahla až 12 percent. V meste, kde žije 450 000 ľudí doslova hladuje a nemá peniaze na zaplatenie účtov za energie viac ako 140 000 občanov.

Situácia je natoľko zúfalá a kritická pre tých, ktorí v Atlante žijú pod hranicou chudoby (a tých je okolo 110 000), že nad úbožiakmi sa zlutoval dokonca aj známy atlantský supermarket Robin Hood a dáva úbožiakom základné potraviny zadarmo.

A čo robí v tejto situácii Biden pre týchto úbohých Američanov? Samozrejme, že nič – vôbec nič. On radšej posiela miliardy na zbrane Ukrajincom! Americká ekonomika je pritom v čoraz väčšej recesii.

Už koncom mája oznamoval americký mainstream alarmujúcim tónom, že prezident Biden v priazni občanov už celé mesiace zaznamenáva pokles. V prvom júnovom týždni mu mainstream potvrdil negatívny rekord – len 36 percent voličov by mu bolo dalo svoj hlas.

V súčasnosti ovplyvňujú volebný boj v USA explodujúce ceny, a to absolútne v neprospech Demokratov.

V politike USA platí už oddávna zlaté a či „kráľovské“ pravidlo, že americký prezident padá alebo stojí v závislosti na tom, či ekonomika prosperuje alebo upadá. A Biden to buď zabudol alebo sa spolieha na to, že Demokrati aj tieto voľby „vyhrajú“ podobným spôsobom ako on „vyhral“ prezidentské.

V tomto prípade to však nebude také jednoduché. Trump a jeho prívrženci teraz pri každej príležitosti zdôrazňujú, že vyhral oboje prezidentské voľby, a to tak v roku 2016, ako aj v roku 2020 a že tie druhe voľby dokonca vyhral s väčšou prevahou ako voľby 2016.

Okrem toho teraz aj pro-demokratický mainstream v USA predpovedá Demokratom volebnú pohromu – a to už naozaj niečo znamená. A v takej situácii voľby zmanipulovať by znamenalo takmer s istotou občiansku vojnu. 

Podľa aktuálneho prieskumu by Republikáni mali vo voľbách vysoko zvíťaziť a získať až 229 kresiel v Snemovni reprezentantov a Demokrati len 206.