Objav v našej galaxii: Astrofyzici objavili stelárnu čiernu dieru s neobyčajnými vlastnosťami

08.04.2020 21:43

Tento kozmický výtvor by v tej forme, ako bol objavený medzinárodným tímom astrofyzikov, podľa teórie nesmel vôbec existovať. Táto čierna diera je vzdialená od nás 15 000 svetelných rokov.  

Je pozoruhadná a veľmi neobyčajná tým, že vznikla z jednej hviezdy a že ju obieha iná hviezda (stella).  Preto sa nazýva stelárnou čiernou dierou.

To znamená, že tu bola vytvorená sústava binárna, pozostávajúca z čiernej diery a hviezdy. Ďalej je zmienená čierna diera  unikátna predovšetkým tým, že so svojou hmotnosťou, ktorá predstavuje sedemdesiatnásobnú hmotnosť nášho Slnka, je nezvykle veľká.

Ide v tomto prípade o to, že čierne diery s takou obrovskou hmotnosťou by podľa modelov teoretickej astronómie – vypracovaných pre našu galaxiu – v nej v žiadnom prípade nemali existovať.

Obrovská hmotnosť tejto čiernej diery je pre astronómov veľku záhadou, ktorú nevedia vysvetliť.

Hviezdy v našej galaxii s extrémne vysokou hmotnosťou a s chemickým zložením, ktoré je pre Mliečnu dráhu typické, strácajú ku koncu svojej existencie veľkú časť svojej hmoty, ktorú silné slnečné vetry odnášajú do kozmu.

Preto podľa teoretických výpočtov môžu v našej galaxii po supernova explózii vzniknúť len také čierne diery, ktoré majú maximálne 35 násobnú hmotnosť Slnka.

V prípade stelárnej čiernej diery bola táto hranica vysoko prekročená a astronómovia, ktorí viacnásobne kontrolovali svoje výpočty a neobjavili v nich žiadnu chybu, si tak musia aj naďalej len lámať hlavy pri hladaní riešenia tohto veľkého paradoxu.