Obama chce odsúdenie Snowdena za velezradu. Oliver Stone je proti!

16.09.2016 11:43

Premiéra filmu známeho amerického režiséra Olivera Stone, ktorá sa konala v Kanade, urobila nielen v USA veľký rozruch. Pritom nejde o žiadny obvyklý a „úžasný holywoodsky trhák“, ale o niečo politické a veľmi explozívne. Je to film o Edwardovi Snowdenovi, ktorý je spracovaný ako politický thriller. Už pred premiérou sa Barak Obama ústami  hovorcu vlády, Josha Earnesta, vyjadril k prípadu Snowden. Povedal, že Edward Snowden veľmi poškodil záujmy svojej krajiny a mimoriadne ohrozil bezpečnosť USA a aj  životy mnohých Američanov. V USA mu za to hrozí väzenie až 30 rokov. Pôvodne to malo byť doživotne a dokonca boli hlasy, ktoré pre neho požadovali trest smrti.

Stone natáčal svoj film takmer celý v Nemecku. V USA nedostal na jeho produkciu od nikoho ani jediný dolár. V Nemecku – všetka česť za to – našiel dostatočnú finančnú podporu. Veľké filmové produkcie renomovaných USA režisérov – a k nim Stone patrí – sa takmer vždy prezentujú s veľkou slávou a natiahnutými červenými kobercami  a celým stádom fotografov. Pri filme o Snowdenovi nič také nebolo a ani nebude. A filmové festivaly, kde bude v najbližších dňoch film  predstavený, nie sú v USA, ale v Európe – v Helsinkách, San Sebastiane a Zürichu. To znamená. že americká verejnosť nejaví veľký záujem o Stonove skvelé dielo – a či je za tým niečo iné? Imperatívne odporúčanie Obamu film nepremietať?

Napriek tomu sa ho niektorí americkí majitelia kín odvážia v USA premietať. Riskujú dosť veľa, veď NSA je nebezpečne všemocná a má všade svoje dlhé chápadlá. Oliver Stone – nositeľ Nobelovej ceny - povedal v Nemecku, že film by v USA nebol mohol natočiť už len preto, ze každé filmové štúdio jeho žiadosť odmietlo, a pritom NSA ani len vôbec nemusela intervenovať. Zakročila len vlastná zbabelosť a spustila autocenzúru. Všetci dobre vieme, že Oliver Stone je výborným režisérom, ktorý patrí k najvýznamnejším v USA. Nie všetci vedia ale aj to, že zároveň je neúnavným bojovníkom za spravodlivosť a za dodržiavanie ľudských práv. 15. septermbra sa dožil sedemdesiatky a práve film o Edwardovi Snowdenovi, ktorý je kritikou perfídnosti americkej spoločnosti a vyzdvihnutím odvahy a ľudských kvalít hlavného hrdinu, je najmarkantnejšou a najlepšou oslavou jeho životného jubilea.

Viaceré jeho filmy len podčiarkujú obrovský význam tohto nebojácneho muža: Vo filme Platoon je témou vietnamská vojna USA, filmom Salvador  kritizuje aktivity USA v latinskej Amerike, kritickým režisérskym skalpelom rozpitváva špinavosti burzy vo filme Wall Street.

Vo svojom poslednom filme nám ukazuje profil osobnosti idealistu Snowdena. Mladý inteligentný a nadaný Američan chce byť užitočný svojej krajine a urobiť pre ňu všetko. Je altruista a sociálne cítiacim človekom. V priebehu filmu sa dozvieme, ako sa stal pracovníkom Americkej tajnej služby, tiež z presvedčenia, že bude slúžiť svojej vlasti. Keď ale postupom času odhaloval bečtialitu a špinavosti, ktoré vládnu v týchto kruhoch, tak sa mu naplno otvorili oči a rozhodol sa radšej poslúžiť celému ľudstvu. Ujde do cudziny a napokon do Ruska a predloží svetu pravdu o tom, čo sa dozvedel. To je podľa Obamu ale zrada USA.

V Moskve sa konala pre médiá už 13. septembra premiéra filmu, ktorý má názov Nepriateľ USA číslo jedna: Edward Snowden

Na premiére bol prítomný aj ruský minister kultúry Vladimír Medinski a tiež hovorca ruského prezidenta Putina, Dimitrij Peškov, ktorý povedal: „Vďaka Edwardovi Snowdenovi vieme, že  žijeme len akoby v akváriu, kde sme vo všetkom kontrolovaní.“

Ja už len dodám:

Veľká vďaka ti, Rusko, za to, že si pre svet zachránilo skvelého a ušľachtilého muža, Edwarda Snowdena.