Nový švédsky zákon bude tvrdšie trestať sexuálne delikty. Polícia: Švédky nechoďte v noci samé von

19.12.2017 23:56

Švédsko bolo vždy hrdé na svoju tradičnú rovnoprávnosť pohlaví. V poslednom čase však vo Švédsku pribúda čoraz viac sexuálnych deliktov a nepokoj medzi ženami veľmi narástol.

Aj preto štokholmská vláda urobila konečne to, čo mala už dávno urobiť – ale pred rokmi bolo niečo také absolútne nepotrebné, lebo to bolo samozrejmé.

A švédski muži to totálne a plne rešpektovali.

Vláda teraz viackrát v rôznych vyhláseniach zdôraznila, že sex je čiste dobrovoľnou záležitosťou.

Švédsko však už vôbec nie je ani zďaleko tým, čím bývalo – krajinou, kde sa žena a muž navzájom plne rešpektovali a kde znásilnenia žien boli absolútnou výnimkou, podobne ako aj krádeže.

V rámci internetovej #MeToo-Kampagne sa tisícky švédskych žien verejne sťažovali na sexuálne obťažovanie a sexuálne násilie.

Len predvčerom stiahla švédska polícia v  Malmö svoju verejnú výzvu adresovanú ženám, aby v noci nechodili von samotné (mimochodom, niečo také bolo len priznaním vlastnej bezmocnosti).

Polícia tak urobila po nedávnom znásilnení 17 ročnej dievčiny v noci v centre mesta.

Prečo tak polícia ale urobila? Je nanajvýš pravdepodobné, že za tým bol politický tlak zhora a obavy, aby sa ešte viac nevyvolával nepokoj v krajine a nezväčšoval strach a zneistenie  švédskych žien.

Je však veľmi otázne, či nový zákon odstraší potenciálnych  obťažovateteľov a znásilnovateľov švédskych žien.

Podľa môjho názoru vôbec nie.

Na to sú potrebné úplne iné opatrenia a riešenia. A k tým sa švédska vláda nie je schopná odhodlať.

Jej totálnu rezignáciu a pasivitu dokresluje veľmi výtižne nasledovná reakcia švédskeho premiéra Stefana Löfvena, ktorý povedal, že vôbec nerozumie svojich krajanov. Lebo napriek prosperujúcej ekonomike  - rast o 3, 2 percent – vládne v krajine stiesnená nálada. A povedal, že je presvedčený, že to je dôsledok utečeneckej krízy.

Ak toto ale povie o svojom národe nejaký premiér, ktorý ešte aj dobre vie, v čom je problém, ale ho nerieši, tak by mal okamžite odstúpiť, lebo len priznal svoju absolútnu neschopnosť.