Novoobjavená bytosť je veľkou senzáciou

24.12.2014 00:06

Vedci - morskí biológovia z havajskej univerzity - objavili počas expedície do veľkých hĺbok Pacifiku nový druh ryby; je bezfarebná a slizká. Zachytili ju na filme v hĺbke 8 143 metrov  v Mariánskej priekope v západnom Pacifiku. V tomto prípade ide rekordnú hĺbku. Nikdy nebola objavená žiadna ryba vo väčšej hĺbke. Dovtedy platil ako rekord hĺbka 7 703.  V tejto hĺbke bola objavená ryba menom Pseudoliparis  amblystomopsis. 

Je to neveľká ryba plochej diskovitej formy. Tento druh rýb môže prežiť v takých veľkých hĺbkach len vďaka proteínu, ktorý sa volá TMAO. Tento proteín dokáže zabrániť rozpadnutiu buniek v tele ryby ako dôsledok vysokého tlaku vody vo veľkých hĺbkach mora. 

Pokusy s týmto proteínom, ktoré robili vedci univerzity Aberdeen, ukázali, že život pod hranicou 8 200 metrov je extrémne nepravdepodobný. Najhlbší bod Zeme sa nachádza v Mariánskej priekope, v hĺbke 11 034 metrov. Tam vládne tlak približne 1 070 barov. To odpovedá niekoľkým tonám, ktoré tlačia na centimeter štvorcový.