Nové poznatky o mysterióznom Vojničovom manuskripte zo stredoveku

31.08.2019 23:28

Vojničov manuskript je najzáhadnejším nevylúšteným manuskriptom na svete. Tento 240 stranový manuskript, vytvorený na pergamente, niekedy v 15. storočí, sa pokúšali rozlúštiť početní známi vedci. Čo v ňom je - to nevieme. Je napísaný v neznámej reči, neznámym písmom. Okrem písomného textu obsahuje aj viaceré kresby.

Autora manuskriptu nepoznáme.  Wilfried Michael Wojnicz (Vojnič) bol americký obchodník poľsko-litovského pôvodu, ktorý manuskript kúpil v roku 1912 v Taliansku. Za akých okolností a od koho ho kúpil, to sa nevie.

O obsahu manuskriptu kolujú najrôznejšie názory. Sú medzi nimi aj také, ktorý ho považujú za falzifikát.

Prvá zmienka o jeho existencii je dátovaná zo 17. storočia. Na 104 obrázkoch sú znázornené anatomické, astronomické a botanické komplexy. Zobrazujú napríklad neznáme rastliny i nahé ženy.

Vedcom sa nedávno  podarilo pomocou počítačovej analýzy zistiť, že manuskript obsahuje tajné posolstvá a odkazy.

Fyzik Marcelo Montemurro z Univerzity Manchester si je istý, že objavil v manuskripte tajné posolstvo. Už niekoľko rokov analyzoval dokument pomocou informačnej teórie. Podarilo sa mu nájsť rôzne rečové mustre a viac ako 30 slovných kombinácií. Podľa jeho mienky nebolo možné v 15. storočí niečo také nesmierne náročné sfalšovať.

Čítať manuskript zatiaľ Montemurro ešte nedokáže. Je však presvedčený, že po ďalších analýzach dospeje aj k tomu.