Nové nebezpečie: Najatí tureckí žoldnieri utekajú z Lýbie do EÚ

23.01.2020 21:47

Ankara a vláda v Tripolise dementovali, že v Lýbii sú nasadení do bojov sýrski žoldnieri v službách Turecka. Sýrska organizácia pre ľudské práva, ktorá pozorne sleduje situáciu, má však spoľahlivé informácie o tom, že Turecko už pred nejakým časom poslalo  do Lýbie zo Sýrie minimálne 2400 žoldnierov pre lýbijskú vládu, aby jej boli k dispozíci v bojoch proti generálovi Haftarovi.

Tá istá organizácia oznámila, že v Lýbii dezertovalo už mnoho žoldnierov z Turecka a vydali sa na cestu do Európy. Zatiaľ  môže potvrdiť s istotou, že z Lýbie sa z nich do EÚ dostalo už okolo dvadsať. Organizácia sa to dozvedela od blízkych príbuzných dezertovaných Sýrčanov.

Väčší počet z dezertovaných žoldnierov v skupinách a skupinkách je na ceste do EÚ cez Alžírsko. Organizacia má informácie, že ďalších 1700 sýrskych žoldnierov je už v Turecku, kde absolvujú požadovaný výcvik, aby mohli byť v Lýbii nasadení do bojov.

Možno predpokladať, že ďalšie kontigenty sýrskych žoldnierov budú nasledovať a tým sa bude zvyšovať aj počet dezertérov, ktorí to budú mať namierené do EÚ.

Turecko podporuje v Lýbii – samozrejme len zo zištných záujmov – vládu v Tripolise, ktorej šéfuje Fájiz Sarrádž. Na berlínskej mierovej konferencii sa jej účastníci dohovorili na tom, že urobia všetko pre to, aby sa v Lýbii skončili boje. Konferencie sa zúčastnili aj Haftar i Sarrádž, ale si spolu nesadli za jeden stôl. Občianska vojna trvá v Lýbii  už niekoľko rokov. Začala sa krátko potom ako sa Západ postaral o odstránenie Muammara al-Káddafiho v roku 2011.

Prezident Erdogan kritizoval Haftara, že nepodpísal na konferencii ani jediný dokument a tureckým žurnalistom povedal, že Ankara aj naďalej bude podorovať Sarrádža.

Ten obviňuje Haftara, že jeho armáda opakovane porušila prímerie, ktoré platí od 13. januára. Sarrádž povedal agentúre Reuters, že cez víkend Haftar vydal rozkaz, aby boli zastavené všetky exporty ropy z najdôležiztejších lýbijských prístavov a že krajina sa dostane do katastrofálnej situácie, ak bude blokáda pokračovať.

Nič nepoukazuje na to, že Merkel bola so svojou konferenciou v Berlíne úspešná, ako sa to ponáhľali vyhlasovať po jej ukončení nemecké médiá.

Naopak, EÚ hrozí, že jej z Lýbie  príde trvalá návšteva väčšieho počtu Erdoganových žoldnierov, ako noví azylanti.