Nová utečenecká vlna do USA cez Mexiko. Prezident Obrador radikalizuje utečeneckú politiku

24.01.2020 23:14

Prezident Mexika sa podriadil veľkému tlaku Donalda Trumpa a dal pre migrantov uzavrieť južné hranice Mexika. Tam sa zhromažďujú už niekoľko dní tisícky migrantov, predovšetkým z Hondurasu a Guatemaly, ktorí sa chcú dostať do USA.

Trump pohrozil veľmi vážne ľavicovému prezidentovi Mexika. Povedal, že ak pripustí, aby na hranice USA prešli opäť tisícky nových migrantov, tak že jeho vláda vyhlási voči Mexiku veľmi prísne sankcie.   

Obrador vyslal na hranicu s Guatemalou okolo 30 000 členov národnej gardy. Sú rozmiestnení  na niekoľkých miestach pozdĺž hranice, ktoré sú používané migrantami na prechod do Mexika. Gardisti  nekompromisne odrážajú útoky veľkých skupín migrantov, ktorí sa opakovane pokúšajú preraziť obrannú „reťaz“. Tá je vytvorená z tiel mexických gardistov. Cez uplynulý víkend tak gardisti odrazili útok asi dvoch tisíc migrantov. Aj tento víkend sa očakávajú ďalšie agresívne pokusy migrantov dostať sa do Mexika.

USA sú pre Mexiko nielen najdôležitejším obchodným partnerom, ale sú doslova jeho životnou tepnou a o americkom prezidentovi sa medzičasom vie, že nemá problém byť nekompromisne tvrdý. Trump hrozil  o.i. Obradorovi aj s extrémnym zvýšením cla asi na 30 percent mexických tovarov exportovaných do USA.

A tak Obrador, ktorý je prezidentom približne rok, obetoval aj svoj centrálny volebný sľub, že bude robiť veľmi humánnu utečeneckú politiku a že bude vo veľkom udeľovať víza pre migrantov zo strednej Ameriky.

Trump zas sľuboval svojím voličom, že urobí všetko pre to, aby sa v USA zatrhol príliv ilegálnych migrantov, ktorých za Obamu bolo v USA už niekoľko miliónov a ich počet neustále narastal. Čo Trump sľúbil, to aj dodržal.

Symbolicky možno povedať, že Mexiko a jeho ľavicový prezident teraz ochraňujú južné hranice USA už na svojich vlastných južných hraniciach.