Nová stratégia USA pri vedení vojen - 1. časť

13.06.2014 00:22

Američania zmenili svoju stratégiu vedenia vojen a zaviedli do nej nový faktor. Uplatnili ho už v Afganistane, Iraku, Sýrii a teraz aj v Ukrajine. Americká vojnová mašinéria na čele s Pentagonom a CIA sa rozhodla globalizovať vedenie svojich vojen. V skutočnosti ide o sprivatizovanie vojen, to znamená odovzdať ich realizáciu takpovediac súkromným firmám a podržať si ich riadenie a velenie. Tento krok znamená svojím spôsobom návrat do stredoveku, keď väčšina vojen boli súkromne vojny medzi znepriatelenými princami a kniežatami a ako vojakov používali najatých žoldnierov. Washington v tomto prípade radšej používa modernejšie pomenovanie a nazýva svojich žoldnierov poskytovateľmi služieb. Veľkou výhodou je to, že títo "úžasní" poskytovatelia služieb Američanom, sa nemusia pred nijakým vojenským súdom zodpovedať za svoje brutálne a neľudské činy, ktorých sa dopúšťajú vo vojne ako na bežiacom páse.  
Každá vojna je hrozná, ale táto nová stratégia USA robí vojny Washingtonu ešte oveľa hroznejšími a beštiálnejšími. Jeho žoldnieri vnášajú do krajín, ktoré padnú do nemilosti Američanov, nepredstaviteľné ničenie, chaos, brutalitu, mučenie zajatcov, bezohľadné zabíjanie aj mimo rámca vojny, atď. Ukazuje sa čoraz jasnejšie, že ale práve to je plán a zámer Washingtonu.
Táto nová stratégia sa začala celkom nenápadne už v roku 2004, počas amerického, absolútne neoprávneného a zákerného prepadu Iraku. Na jar toho roku nariadil vtedajší americký minister vojny Donald Rumsfeld, aby boli najatí paramilitaristickí žoldnieri, ktorí mali doplniť a podporiť americkú armádu bojujúcu proti Bagdadu. Urobil to z jediného dôvodu, a to preto, aby mohli robiť beztrestne aj tie neľudské a diabolské aktivity proti nepriateľovi, ale aj proti civilnému obyvateľstvu, ktoré sú podľa ženevskej konvencie pre oficiálnych amerických vojakov neprípustné. Rumsfeld napríklad dobre vedel aj o ťažkom mučení zajatých a zatknutých Irakčanov v zlopovestnom väzení Abu-Ghraib, ktoré robili jeho žoldnieri. Za tieto činy, ktoré by mal byť kvalifikované ako zločiny proti ľudskosti, Rumsfelda však nikto nikdy nepohnal pred súd. Dokonca mu to nikdy žiadny EÚ politik ani len nevyčítal.
 Firmy, ktoré zamestnávajú takýchto žoldnierov, trvajú na tom, aby boli označované ako PMC (Private Military Contractor), Súkromné vojenské a bezpečnostné firmy.

Pokračovanie nasleduje