Nová stratégia USA pri vedení vojen - 2. časť

13.06.2014 15:24

K firmám PMC patrí aj neslávna americká firma Blackwater. Do týchto firiem sa v priebehu ostatných rokov prihlásilo aj veľké množstvo amerických vojenských vyslúžilcov akonáhle skončili svoju službu v USA armáde, pretože za svoju krvavú prácu už ako žoldniersky poskytovatelia služieb si tak mohli zarobiť mnohonásobok toho, čo im platila armáda. Pracovali samozrejme naďalej pre Pentagon, ale už privátne.

V roku 2004 povolal Donald Rumsfeld do Iraku plukovníka Jamesa Steeleho, aby tam rozvinul na vlastnú päsť "malú vojnu", a tak spôsobil radikalizáciu džihadistov a pomohol značne rozšíriť ich rady. 

Steele organizoval, ako bývalý príslušník amerických síl pre špeciálne nasadzovanie, paramilitaristické skupiny v Iraku. CIA a Pentagon chceli tak posilniť šiitistické milície, aby úspešne bojovali proti sekulárnym nacionalistom, verným Saddamovi Husseinovi. 

Ešte v osemdesiatych rokoch 20. storočia organizoval Steele spolu so špeciálnymi jednotkami USA pravicové Smrtiace brigády v "špinavej vojne" v El Salvadore, ktoré boli zodpovedné za úkladne vraždy a mučenia. Existuje oficiálna správa od Amnesty International z roku 2001, kde je medziiným uvedené: "Steele je zodpovedný za množstvo popráv bez oficiálneho rozsudku, za "zmiznutie" istých ľudí a za doložené mučenia osôb,.."

V El Salvadore boli masakrovaní obyvatelia viacerých dedín, pričom Steele viedol tím 55 príslušníkov amerických špeciálnych jednotiek, ktorí boli poradcami slavadorskej armády.

V roku 2004 sa objavil plukovník Steele, ako už bolo uvedené, v Iraku, aby tam preukázal svoje skvelé schopnosti ako organizátor aktivít, s ktorymi sa oficiálne minister Rumsfeld nechcel "pošpiniť". Je preto paradoxom, že pritom bol priamo podriadený výlučne jemu. Steele bol o.i. dobrým priateľom a pred časom dlhšiu dobu aj spolubojovníkom generála Petraeusa (v Európe o ňom, okrem istých zasvätených, nevie nikto nič), ktorý bol zodpovedným veliteľom pre tzv. neregulárne vedenie vojny v Iraku a tiež zodpovedný aj za vybudovanie a kontrolu "centier mučenia" v americkej "špinavej vojne" v Iraku.

Po tom, ako bolo v USA slávnostne vyhlásené veľké víťazstvo nad silami zla démona Saddama a veľkohubo ohlasované skoré zavedenie demokracie, samozrejme podľa amerického vzoru (v súčasnosti ale panuje v Iraku nepredstaviteľný chaos, nepretržité krviprelievanie, strach v obyvateľstve a je tam milión ľudi, ktorí su trvale na úteku a  najnovšie existuje rastúca hrozba, že tam vznikne islamistický štát, ako zarytý nepriateľ všetkého kresťanského), odišiel smutne známy "hrdinský" generál Petraeus do Afganistanu, kde aktívne nasadzoval svoju teror taktiku podľa vzoru Steeleho. A ako v Iraku, tak aj v Afganistane si objednával početných spolupracovníkov z už osvedčenej, súkromnej zabíjačskej Blackwater firmy.

Renomé Blackwater narástlo dokonca tak veľmi, že priam neoceniteľne "významný" nositeľ Nobelovej ceny mieru, Barak Obama, vyhlásil verejne v roku 2012 svoj úmysel stiahnuť prevažnú časť americkej armády z Afganistanu. Krátko potom uzavrel Pentagon zmluvu s Blackwater/Academi, v rámci ktorej Academi "prenajala priestory" vo svojom afganistanskom "hlavnom centre" pre "špeciálne jednotky" Washingtonu. 

Čo tu zatiaľ znie relatívne bezvýznamne, akoby išlo len o niekoľko miestností pre pár vojačikov, znamenalo v skutočnosti, že išlo o obrovský tajný komplex mimo Kábulu, ktorý je financovaný a prevádzkovaný veľkými sumami z tzv. dolárov za poradenskú činnosť, ktoré má Pentagon a ministerstvo zahraničných veci USA takpovediac v neobmedzenom množstve k dispozícii.

 

Pokračovanie nasleduje