Nová strana, „portugalská AfD“ spôsobila v nedeľných voľbách nečakané politické „zemetrasenie“, ktoré rezonovalo aj v Bruseli a Berlíne!

12.03.2024 11:59

Politickým Portugalskom doslova otriasla nová protimigrantská strana s názvom Chega. Je to portugalská paralela k nemeckej AfD – jej šéfom je bývalý populárny športový moderátor.

 

V politike etablovaná dvojica zo sociálnych demokratov a kresťanských demokratov, ktorá už desaťročia politicky vedie väčšinu štátov EÚ, sa len pomaly spamätáva v ďalšej krajine EÚ z ťažkého úderu.

 

V nedeľu  ju taký  úder zasiahol v Portugalsku, kde pravicová konzervatívna strana „Chega“ slávila nečakané drvivé víťazstvo.

 

Strana, ktorú len v roku 2019 založil športový moderátor André Ventura, dokázala narásť zo siedmich na viac ako 18 percent.

 

Portugalskí socialisti vo voľbách klesli z vyše 41 percent na 28 percent. To je nesporne vážna politická porážka portugalských socialistov - ktorí boli roky najsilnejšou stranou v krajine - s akou nepočítali ani len vo sne.

 

Teraz sú síce portugalskí sociálni demokrati  na prvom mieste, ale mimoriadne tesne.

„Chega“ - sesterská strana AfD, FPÖ a strany Francúzky Le Pen, dokázala vyhodiť do vzduchu „hrádzu proti pravici“. Takto sa Portugalsko predtým nazývalo v rámci európskej sociálnej demokracie.

 

Nová strana „Chega“ sa zameriava najmä na imigráciu - chce „vyčistiť Portugalsko“ od toho, čo do krajiny nepatrí.

Jej kritika patrí aj „skorumpovanej oligarchii“, školstvu a kultúrnym otázkam.

 

Má veľmi podobný politický program, ako aj jej sesterské strany v Európe:

 

Citlivo vníma, že etnickí kresťanskí Európania sú proti politickému islamu, ktorý sa udomácňuje takmer všade v Európe, proti manželstvám homosexuálov, proti financovaniu LGBTQ kultúry a proti bezpodmienečnej podpore Izraela vo všetkom čo robí.