Nová ruská tajná zbraň spôsobí výbuch nepriateľského lietadla už vo vzduchu

02.11.2023 22:51

Vojenská rovnováha, ktorá existovala počas studenej vojny, sa začína čoraz viac posúvať v neprospech politického Západu a USA. USA a NATO nemajú čím čeliť hypersonickým zbraniam Ruska, Číny a Iránu, ich útok nemožno odhaliť a ani sa im brániť.

 

A teraz Rusko vo vojne na Ukrajine predviedlo úplne nový rozmer protivzdušnej obrany, ktorý podľa všetkého zabezpečuje absolútnu vzdušnú prevahu.

 

Ruská protivzdušná obrana zostrelila 24 lietadiel za 5 dní. Odborníci si v súčasnosti lámu hlavu nad tým, aké zbrane boli na to použité. Pripomína to zachytenie F-35 nad Baltským morom ruským Su-30SM, ktorého priblíženie nezachytili prístroje amerického lietadla.

 

„Prišlo to takmer z ničoho nič. Bol som veľmi zmätený, pretože som nečakal, že to uvidím tak blízko,“ opisuje svoje prvé dojmy z náhleho objavenia sa Su-30SM taliansky pilot. Kamuflážne opatrenia vyvinuté Ruskom zrejme nemôžu byť odkryté americkou technológiou.

 

Bývalý dôstojník americkej námornej pechoty a neskôr zbrojný inšpektor OSN v Iraku Scott Ritter informoval o ruskej streľbe na ukrajinské lietadlá v rozhovore s Garlandom Nixonom:

 

„Rusi práve spustili program, ktorý je pravdepodobne najsofistikovanejším programom protivzdušnej obrany v histórii. Nerozumieme tomu, čo sa stalo. Vieme len, že lietadlá sú zničené. Aj keď oblohu absolútne kontrolujeme radarmi, aj tak nič neobjavíme, ale lietadlá jednoducho odrazu vybuchnú. Rusi prišli so záhadným riešením.

 

Ukrajinské MiG-29 vybuchnú a Su-24 opatrené s britskými raketami vybuchnú tiež. A vybuchnú aj preto, že sa musia priblížiť ešte bližšie a odrazu len vybuchnú. Rusi v podstate zneškodnili ukrajinské letectvo. A my im chceme poslať F-16. To však nie je všetko. Moderná technológia nie je len o F-35. Ide o Awacs, o RC-135, o každom drone, ktorý máme. Ak je tento systém tým, čo si o ňom myslím, že je, tak potom to znamená, že Rusi si práve zabezpečili vzdušnú prevahu v ďalšom konflikte. Nastavíme naše zariadenia optimálne a oni jednoducho zmiznú. A ani sa nedozvieme, čo sa stalo.

 

Bude ich systém schopný zachytiť balistickú strelu alebo hypersonickú strelu? To ešte nevieme."

 

 

Náhly nárast strát vzdušných síl ukrajinskej armády bojových naznačuje, že nový ruský variant R-37M s aktualizovanými schopnosťami zameriavania a s ešte dlhším doletom bol vyrobený vo veľkom počte.

USA plánujú Ukrajine dodať bojové lietadlá F-16 s raketami vzduch-vzduch dlhého doletu (100 kilometrov) AIM-120D. Sú ale jednoznačne horšie ako schopnosti ruského letectva a môžu len zvýšiť  straty Ukrajiny.

 

Fyzikálne zmeny pri hypersonických rýchlostiach, t. j. od približne 5 Mach robia ruské letové objekty neviditeľnými pre radar. Stláčaním vzduchu a nárastom teploty vzniká okolo letiaceho objektu plazmový kužeľ, ktorý neutralizuje a odráža lúče radarov zo zariadení bežne používaných v USA a NATO.

 

Varovné systémy bojového lietadla preto už nereagujú a pilot nedostane žiadne informácie o prichádzajúcom objekte.

 

Rusko tak dosiahlo jasnú vzdušnú prevahu. Rakety sa už zrejme vyrobili vo veľkom počte a dopravili na front. Možno nimi boli vybavené aj ruské sily v Sýrii. Je pravdepodobné, že je nimi vybavený aj Irán, ktorý kúpil ruské stíhačky Su-35.