Nová plynová kríza - Rusko zastavilo dodávky zemného plynu cez Ukrajinu

17.01.2015 13:24

V EÚ opäť zavládol strach pred nedostakom plynu, lebo ruský koncern Gazprom na príkaz Vladimíra Putina zastavil dodávanie plynu cez Ukrajinu a namiesto toho ho transportuje do Turecka. Až 80 percent plynu, ktorý EÚ poberá z Ruska prechádza cez Ukrajinu. Dodávky plynu do EÚ budú teraz - v každom prípade aspoň dočasne - redukované o 60 percent . Hneď nasledovala prudká reakcia na finančných trhoch. Cena plynu stúpla o 18 percent. Ruský prezident zdôvodnil svoje opatrenie tým, že Ukrajina kradla časť tranzitného plynu. 

EÚ reagovala na novú situáciu s nepochopením a označila krok Moskvy ako neakceptovateľný a žiada okamžité bilaterálne rozhovory o tom, ako dodávky plynu do EÚ zabezpečiť v plnom rozsahu. Brusel oznámil, že bez predošlej výstrahy boli od dodávok plynu odpojené viaceré EÚ krajiny, medzi nimi Bulharsko, Rumunsko, Turecko, Grécko. Alexej Miller, šéf predsedníctva Gazpromu, vyhlásil, že v súčasnej situácii nie je iná možnosť pre Rusko, ako dopravovať plyn pre EÚ cez Turecko. Nemecko poberá až 40 percent svojho plynu z Ruska. 

 

Môj komentár:

 

V tomto prípade ide v prvom rade o politiku. Už dlhšiu dobu sa predpokladá, že EÚ sa tajne uznieslo, že za istých okolností zoslabí sankcie proti Rusku. V politických kruhoch EÚ sa pomaly prichádza na to, že uvalenie sankcií nebolo dobrým ťahom a že nie je možné byť vždy len devótnym prisluhovačom Washingtonu. Škody, ktoré utrpel týmito sankciami európsky obchod, sú enormné a ďaleko presahujú pôvodné kalkulácie európskej politiky. Veľké ekonomické škody hlási najmä Rím a Paríž. Ale utrpela extrémne aj najsilnejšia EÚ ekonomika - nemecká. Moskva to, samozrejme , veľmi dobre vie. A preto zastavenie dodávok do niektorých EÚ krajín odstavenim tranzitu cez Ukrajinu, môže pre Rusko priniesť nové kolo konštruktívnych rozhovorov o sankciách a o politickej situácii v Ukrajine.

Washington dosiaľ mohol plesať radosťou - veď Rusko a EÚ sa vzájomne kúskovali, rozdrobovali a oslabovali - na úžitok a prospech USA. Ale prišiel čas, keď sa "výstrel" z Washingtonu začína obracať  a zasahovať jeho strelca. V Rusku totiž začína nový trend, ktorý môže mať ďalekosiahle následky pre svetovú ekonomiku. Moskva je na čele krajín exportujúcich plyn a naftu, ktoré začínajú sťahovať svoje petro-doláre zo svetových trhov, a to bude mať negatívne dôsledky pre trhy verejných pôžičiek a pre trhy kapitalimportérov, ktorých optimálne fungovanie je najmä pre USA mimoriadne dôležité. 

Washington totiž financuje s ušetrenými peniazmi zvyšku sveta - ktoré sú z veľkej čast aj z Ruska a Číny - rast a stabilitu svojej ekonomiky. 

"Mudrci" z Bieleho Domu sa opäť raz chytili do vlastnej pasce, ktorú nastavili iným.