Nová migračná vlna? Tentoraz z Alžírska, kde hrozí občianska vojna

04.03.2019 22:40

Situácia v Alžírsku už niekoľko týždňov čoraz viac eskaluje a stáva sa z nej nebezpečná kríza, ktorá môže vyústiť do občianskej vojny. Následne môže spôsobiť novú migračnú vlnu smerujúcu do Európy.

Masové protesty podľa vzoru francúzskych žltých viest sa odhrávajú nielen v hlavnom meste krajiny, ale aj v ďalších mestách Alžírska, najväčšieho afrického štátu, ktorý je už tradične úzko prepojený s Francúzskom.

Spúšťacím impulzom masových demonštrácií bolo ohlásenie piatej kandidatúry neschopného a už dlho stojaceho v paľbe kritiky prezidenta Abdelaziza Bouteflika. Alžírčania ho považujú len za bábku v rukách tých, ktorí nesú zodpovednosť za veľkú a dlhotrvajúcu ekonomickú a spoločenskú krízu.

V 90. rokoch minulého storočia vznikla v Alžírsku z podobných protestov občianska vojna, ktorá preskočila do ďalších arabských štátov a vo svete sa hovorilo o arabskej jari.

Vzniklo očakávanie, že príde k reformácii islamu a demokratizácii arabských štátov. Nestalo sa ani jedno ani druhé. Práve naopak. Už v priebehu niekoľkých rokov sa islam čoraz intenzívnejšie menil na islamizmus a z neho sa zrodil aj islamistický terorizmus a netrvalo dlho a začali sa vytvárať vlny migrantov smerujúce do Európy.

Aj teraz môže prísť v Alžírsku (41 miliónov obyvateľov) k občianskej vojne a v takom prípade si budú státisíce Alžírčanov uplatňovať právo na azyl v Európe. Okrem toho má viac ako milión občanov Alžírska aj francúzske občianstvo a preto majú právo prísť do EÚ.

Protesty z Alžírska preskočili už aj do Francúzska, kde  už demonštrujú tamojší Alžírčania tiež a s nimi množstvo sympatizantov. Francúzsko sa otriasa pod vlnou demonštrácii žltých viest a teraz k nim pribudli aj alžírske demonštrácie.

Alžírsko ničí obrovská korupcia, v krajine je vysoká nezamestnnosť, najmä u mladých. Úzka vrstva vysoko privilegovaných ľudí sa rozprávkovo obohacuje a brzdí tak a obmedzuje potrebné investície na oživenie ekonomiky.