Nová hviezda v politike CDU? Kto je Ralph Brinkhaus, od utorka šéf frakcie CDU-CSU?

27.09.2018 22:33

S týmto naozaj nikto nepočítal a najmenej kancelárka Merkel. Na čele najväčšej frakcie v Bundestagu sa akoby nedopatrením ocitol „nejaký“ Ralph Brinkhaus, povolaním daňový poradca. Je rodákom z malého provinčného mesta Weidenbrücku vo východnom Vestfálsku.

Vyštudoval ekonomiku a jeho politická kariéra sa začala v komunálnej politike. Od roku 2004 bol súčasťou mestskej rady v  Gütersloh.  Poslancom Bundestagu sa stal až v roku 2009. Takže vo frakcii CDU-CSU patrí počtom odslúžených rokov k tým najmladším. O to je jeho zvolenie ešte väčším prekvapením.

Vyzerá to tak, že išlo o tajné „sprisahanie“ proti kancelárke. Volker Kauder, ktorý bol do utorka 25.9.2018 nepretržite takmer 14 rokov šéfom frakcie CDU-CSU a vyhral každé voľby suverénne, a to vždy bez konkurencie  protikandidáta. Nikto sa neodvážil proti nemu kandidovať, lebo kancelárka dala vždy ostentatívne najavo, že  si želá v tejto funkcii len jeho. Aj v tomto prípade nebol dlho žiadny protikandidát a všeobecne sa už s istotou  počítalo opäť s Kauderom, verným „zbrojnošom“ jeho „cisárovny“ Merkel.

Krátko pred voľbou, až 21.9. oznámil Brinkhaus prekvapenej Merkel i Kauderovi, že bude kandidovať na šéfa frakcie.  Nemal ani len podporu Horsta Seehofera a Alexandra Dobrindta, odporcov kancelárky (tí tiež podporovali Kaudera – nevedno prečo) a ani ďalších prominentných členov frakcie. A viacerí z frakcie, keď sa to dozvedeli, tak sa nad ním len ironicky usmievali a sa k tomu posmešne vyjadrovali.

Napokon ale vyhral úplne suverénne o 13 hlasov a podporu musel dostať z veľkej časti od mlčiacej väčšiny tichých odporcov utečeneckej politiky kancelárky a tých bolo vo frakcii veľa.

V krátkom prejave po svojej voľbe už naznačil, že bude veľa meniť. Povedal okrem iného:

„So mňou príde do frakcie nová dynamika“.

Už len táto jedna veta hovorí za veľa.

Je nesporným faktom, že Brinkhaus vidí mnohé veci rozdielnou optikou ako Volker Kauder. To znamená, že ich vidí inakšie aj ako Merkel.

Napríklad chce konštruktívne hovoriť aj s AfD a vôbec im nepriraďuje nálepku rasistov a nepriateľov všetkých utečencov, ktorých by mali sledovať BKA a Verfassungsschutz. Aj s AfD chce hľadať aspoň v niečom spoločnú reč. Nič také nerobil Kauder!

Jasne povedal – a je to nepriama kritika kancelárky – že mu veľmi záleží na tom, aby sa rozdelená a rozoštvaná nemecká spoločnosť opäť zjednotila. Niečo také je možné dosiahnuť samozrejme len v kooperácii s AfD, ktorá je druhá najsilnejšia strana v Nemecku. Prízvukoval aj to, že CDU sa musí oveľa intenzívnejšie starať o takzvaných protestujúcich voličov (aj toto bol úder proti Merkel).

O ľuďoch s východného Vestfálska je dobre známe, že majú veľmi tvrdé lebky a čo si raz zaumienia a o čom sú presvedčení, že je to prospešné, to presadzujú tvrdohlavo, tvrdošijne a nekompromisne.

A Brinkhaus má v tomto smere obzvlášť „betónovú“ lebku. Merkel bude musieť urobiť s ním mnoho kompromisov. Brinkhaus chce na rozdiel od Kaudera (verného sluhu kancelárky) politiku aktívne ovplyvňovať, čo znmená, že chce robiť aj vlastnú politiku.

Funkcia šéfa frakcie mu to aj dokonale umožňuje.