Nová hrozba Macronovi: Tisícky francúzskych dôstojníkov podporili kolegov ďalším otvoreným listom

18.05.2021 23:10

Ako už koncom apríla informovali francúzske médiá, tak viac ako tisíc generálov a dôstojníkov francúzskej armády poslalo otvorený list prezidentovi Macronovi, kde mu nepriamo hrozili pučom kvôli ohrozeniu republiky radikálnym islamizmom.

Keďže reakcia ministra vnútra a premiéra bola tá, že sa budú musieť zodpovedať za to pred vojenským súdom, tak veľká skupina iných aktívnych dôstojníkov – viac ako 2000 – publikovala v konzervatívnom Valeurs Actuelles v nedeľu ďalší otvorený list prezidentovi Macronovi, kde vyslovili plnú podporu signatárom prvého listu.

Tým vyslovila podporu aj moslimka Rachida Dati, starostka parížskej mestskej časti Siedmy Arrondissements. Dati prišla do Francúzska ako dieťa s rodičmi z Alžírska.

V tomto prípade je list anonymný a môžu ho podpisovať aj francúzski občania. V pondelok do dvanástej hodiny ho podpísalo už viac ako 100 000 Francúzov.

V liste obviňujú Macrona, že urobil a robí republike škodiace ústupky islamizmu a že preto hrozí občianska vojna.

Autori o.i. v liste píšu, že sú aktívni francúzski vojaci mladšej generácie a mnohí z nich boli na rôznych nebezpečných vojenských misiách. Ďalej oznamujú, že milujú svoju vlasť a preto nemôžu a nebudú mlčať – lebo že kým oni v bojoch proti islamistom v Afrike, Afganistane a inde obetujú svoju krv, tak prezident mu vo Francúzsku otvára dvere.

Toto nemôže prezident Macron už brať na ľahkú váhu, lebo protesty v krajine nadobúdajú nebezpečné dimenzie a radikálny islam ju rozleptáva vnútorne čoraz viac. A búriace sa časti armády majú čoraz väčšiu podporu občanov.