Nielen nemecký mainstream atakuje Amnesty za „protiukrajinskú“ obsiahlu správu

12.08.2022 22:32

Skutočnosť, že Amnesty International vo svojej správe zo začiatku augusta obvinila Ukrajinu z ťažkých vojnových zločinov je skutočne prekvapujúcou senzáciou.

V správe bol Kyjev obvinený z toho, že jeho armáda umiestňuje ťažké zbrane a svoje základne do obytných štvrtí, nemocníc, škôl, materských školiek a pod. a odtiaľ ostreľuje ruské pozície, a tak robí tieto objekty cieľom ruských protiútokov. Ďalej sa v nej hovorí, že ukrajinská armáda tak vedome ohrozila vlastné civilné obyvateľstvo.

V správe je aj nasledovná výpoveď:

„Taktika ukrajinskej armády hrubo porušuje medzinárodné humanitárne právo tým, že z civilných objektov robí vojenské ciele a spôsobuje tak ruské útoky  na územia, kde žijú civilisti, a to znamená potom smrť mnohých, ako aj ničenie civilných infraštruktúr.“

Tieto vyjadrenia Amnesty International zodpovedajú presne tomu, čo Moskva od začiatku vojenskej operácie na Ukrajine tvrdí o taktike ukrajinskej armády. Toto ale západné systémové médiá celý čas zamlčiavali (podobne ako mlčali o tom, že na korona-vakcíny sa aj zomiera), prípadne označovali len za ruskú propagandu.

Avšak  tieto prečiny ukrajinskej armády voči medzinárodnému právu sa už nedajú natrvalo zatajovať. Pred nejakým časom musel o tom informovať dokonca aj systémový nemecký Die Welt.

Vláda v Kyjeve na správu o vojnových zločinoch ukrajinskej armády reagovala  veľmi nahnevane a obvinila Amnesty, že neurobila nič iné len podporila ruskú dezinformačnú propagandu. V tejto súvislosti oznámila šéfka ukrajinskej pobočky Amnesty International, že podáva protest proti správe a zaroveň že odstupuje zo svojej funkcie.

Jej konanie je ale v tomto prípade absolútne pochopiteľné, lebo podľa súčasne platného ukrajinského práva by v opačnom prípade mohla byť trestne stíhaná a odsúdená ako funkcionárka Amnesty, ktorá podporuje ruskú agresiu. Preto sa musela chtiac-nechtiac veľmi rýchlo a veľmi dôrazne dištancovať od správy a zároveň aj odstúpiť z funkcie a z organizácie Amnesty vystúpiť.

Nemecký Spiegel reagoval podľa očakávania a relativoval v dlhom článku  správu Amnesty a podal ju vo svojej typickej protiruskej spieglovskej rétorike a bez dôkazov vyhlásil niektoré časti správy za kompletne nepravdivé.

Amnesty International ale vyhlásila, že za svojou obsiahlou správou aj naďalej stojí a opätovne potvrdila jej objektivitu.